Događanja

KOMEMORACIJA

Mladi povjesničari koračaju utabanom stazom Ive Mažurana

U 89. godini života napustio nas je Ive Mažuran. Veliki znanstvenik, povjesničar i ponajbolji poznavatelj prošlosti grada Osijeka i Slavonije. Budućim naraštajima povjesničara ostavio je više od 100 povijesnih knjiga i zapisa. Rodom Ličanin, iz Brušana, ali i počasni građanin Osijeka Ive je Mažuran u modernoj historiografiji ostavio neizbrisiv trag, čulo se na komemoraciji u Muzeju Slavonije.

U 89. godini života napustio nas je Ive Mažuran   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Tko zna bi li maketa Tvrđe u predvorju Muzeja Slavonije bila u tolikoj mjeri vjerna izvornom obliku bez strasti i istraživačkog doprinosa dr. Ive Mažurana. Naime upravo su bastioni i bedemi barokne jezgre grada kao i njen kulturno-povijesni razvoj u srednjem i novom vjeku bila okosnica višedesetljetnog istraživanja Ive Mažurana.

"Kustos, arhivist, publicist koji je cijeli svoj život u strčnom smislu posvetio Osijeku i Slavoniji i  svi mi dugujemo jako puno gospodinu Mažuranu. Iako je gotovo pola stoljeća proveo u Zagrebu bio je povezan sa Osijekom bilo kroz svoj stručni rad bilo kroz koji drugi način"- rekao je ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling.

Kao mladi povjesničar prvo je radno mjesto imao upravo u Muzeju Slavonije, u zlatno doba slavonske muzeologije kada su mu kolege, među ostalim, bili i Marija Malbaša te Josip Leović. Iza sebe je ostavio 30 monografija, 60 stručnih radova i udžbenike. Mladi povjesničari u liku i djelu Ive Mažurana imaju najbolji uzor i potvrdu kako marljiv, samozatajan i iscrpan trud i rad donose bogate plodove kulturi i povijesti jednoga maloga naroda.