Ostalo

PREKINUTI PREGOVORI S EGIS ROAD-OM

Cestarski sindikat najavio štrajk na Zagreb-Macelj

Nezavisni cestarski sindikat najavio je štrajk od 14. siječnja na Autocesti Zagreb-Macelj.

Hrvatska autocesta Zagreb-Macelj   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Cestarski sindikat prekinuo je pregovore s tvrtkom Egis Road Operation koja održava autocestu. Protive se smanjenju materijalnih prava radnika u iznosu 2 milijuna kuna. Čelnik sindikata Mijat Stanić tvrdi, u posjedu su financijskog izvješća o neopravdanim troškovima.

''Postoji čak jedan trošak u prosjeku godišnje oko 2 i pol milijuna kuna, izvlače novac na način da majka tvrtka iz Francuske praktički fiktivno fakturira Egisu u Hrvatskoj spomenuti iznos za konzultantske usluge'', tvrdi Stanić.Kolektivni ugovor je ukinut, a štrajk bi trebao početi 14. siječnja.

''Tamo imamo oko 134 radnika zaposlena na toj dionici. Nezavisni cestarski sindikat za njih može osiguravati plaću do tri mjeseca u ovom trenutku. Ako bude potrebe, onda ćemo prodavati imovinu, dizati kredite. Uglavnom, sigurno ćemo štrajkati dok ne dobijemo ono što smatramo da radnici trebaju dobiti, jer se radi o dionici koja naplaćuje najskuplju cestarinu u Hrvatskoj'', rekao je Stanić. Tijekom štrajka na Autocesti Zagreb-Macelj cestarinu neće naplaćivati, a poslove održavanja i sigurnosti obavljat će u minimalnom opsegu, poručuju iz sindikata.

''Na autocesti se sigurno neće naplaćivati cestarina. One poslove koje moramo obavljati su poslovi održavanja i sigurnosti do one minimalne razine koja se mora osigurati. Znači, ako će biti snijega, prohodnost jedne trake u jednom smjeru, uklanjati opasne predmete ako dođe do neke havarije pa nešto padne na autocestu, moraju se prikupljati informacije o stanju na cestama i tu je kraj. A one normalne ophodnje, druge poslove održavanja, čišćenje svih traka od snijega, to nećemo raditi.'', najavio je Stanić.

Nezavisni cestarski sindikat poziva članstvo 11 drugih društava u kojima djeluje na štrajk solidarnosti. Sve podružnice sigurno će se pridružiti, uvjeren je Stanić. A tu su između ostalog, HAC ONC, HAC, Hrvatske ceste, Autocesta Rijeka-Zagreb, Lika ceste, Županijske ceste Split, Bina Istra na Istarskom ipsilonu.