Ostalo

VAL HLADNOĆE

U Europi brojne žrtve polarne zime, Slavonski Brod se probudio na minus dvadeset celzijevaca!

Crveni alarm izdan je za istok zemlje i priobalje. Opet snježi na zagrebačkom području, a jutrošnji temperaturni rekorder bio je Slavonski brod u kojem je izmjereno minus 20 stupnjeva. Val polarne hladnoće u Europi trebao bi trajati do sredine tjedna. Hladnoća odnosi žrtve.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Gotovo 20 osoba se smrznulo u Poljskoj, Italiji i Bugarskoj. Potvrđena je prva žrtva vala hladnoće u Hrvatskoj. Riječ je 37-godišnjoj ženi iz Hlebina koja je stradala na 12 kilometara dugom putu prema rodnoj kući. Jutrošnji temperaturni rekorder bio je Slavonski Brod u kojem je u 6 sati izmjereno minus 20. Osijek i Vinkovci probudili su se na -18 stupnjeva, dok je u Gospiću je izmjereno -15. I na moru su temperature bile ispod nule. Na splitskom području i dalje problemi zbog smrzavanja vode u vodovodnim cijevima. Iz tamošnjeg Vodovoda pozvali su građane da se strpe dok malo ne zatopli. Ipak, situacija je bolja nego jučer ističe pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Srđan Kuščević.

"Imamo manji broj zabilježenih poziva, jučer smo do 20 sati imali do 600 poziva, međutim danas broj poziva je opao. No i dalje pozivi su aktualni u vezi sa zamrzavanjem cijevi i vode pa pretpostavljam budući da se niske temperature nastavljaju da ćemo ih i dalje imati, ali kažem ne očekujemo toliko veliki broj kao što je to bilo jučer", kaže Kuščević.I u Dubrovniku problemi s cijevima, ali i opskrbom električne energije no stanje se od jučer normaliziralo. Na Ćilipe je sletio i prvi avion nakon tri dana. U Dubrovniku je sinoć u sudaru osobnog automobila i vatrogasnog vozila koje je navodno bilo u intervenciji, ozljeđeno pet osoba, jedna teško. Stanje na hrvatskim prometnicama bolje je nego jučer, no problema ima.

"Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a snijeg pada mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. I dalje su u prekidu katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa te trajektna linija Sumartin i Makarska", govori iz HAK-a Irena Belamarić.