Događanja

MORH

Ustrojavanje diplomskog studija Vojnog pomorstva

U Ministarstvu obrane RH održan je u četvrtak sastanak o ustrojavanju novog diplomskog studija Vojnog pomorstva na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ i u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, za obrazovanja pomorskih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice i drugih državnih institucija.

Piše: Hina

Nastavni sadržaji izvodili bi se većim dijelom u vojarni "Sveti Nikola - Lora" u Splitu, a dijelom na sastavnica splitskog Sveučilišta - Pomorskom fakultetu, Fakultetu  elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Filozofskom fakultetu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

 S obzirom da u zaštiti Jadrana, pored HRM-a, sudjeluje i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo unutarnjih poslova i druge nadležne državne agencije i institucije, ovakvim integriranim sveučilišnim studijem provodit će se jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za potrebe svih državnih institucija, navode iz MORH-a.

 Na sastanku su, uz potpredsjednika Vlade RH ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova, sudjelovali i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić te predstavnici MUP-a.

 Ministar Krstičević istaknuo je važnost ustrojavanja novog diplomskog studija Vojnog pomorstva, u suradnji HVU „Dr. Franjo Tuđman“ i Sveučilišta u Splitu, zbog obrazovanja pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti.

Kao dobar primjer međuresorne suradnje ministar je spomenuo ranije pokrenuta dva sveučilišna studijska preddiplomska programa Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ -  Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo.

Studij Vojnog pomorstva, osim mogućnosti za školovanje budućih časnika Oružanih snaga  RH te kadrova MUP-a i Ministarstva mora prometa i infrastrukture, otvara mogućnosti i za međunarodnu suradnju odnosno školovanje pomorskih časnika nekih susjednih država.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je da je međuresorna suradnja ključna te je zahvalio predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja na potpori u dosadašnjim aktivnostima i procesima akreditacije sveučilišnih studijskih preddiplomskih programa HVU „Dr. Franjo Tuđman“.

Petogodišnji studij Vojnog pomorstva u skladu s bolonjskim procesom. Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Slavko Barić prezentirao je hodogram dosad realiziranih aktivnosti ovog projekta i projekciju budućih planova.  Istaknuo je izvrsnu suradnju sa sva tri ministarstva na izradi programa budućeg diplomskog studija Vojno pomorstvo.

General Barić rekao je da za realizaciju i akreditaciju ovog studija postoje sve zakonske pretpostavke i da su ispunjeni svi uvjeti koje su propisala ostala ministarstva uključena u ovaj projekt.

Novi diplomski studij Vojnog pomorstva u skladu je s bolonjskim procesom i trajao bi pet godina. Za njegovu akreditaciju potrebno je određeno vrijeme, a za Odluku o ustrojavanju, koju donosi Vlada RH, prethodno je potrebna suglasnost svih ministarstava uključenih u ovaj projekt.

 Ministar prometa mora prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će njegovo Ministarstvo pružiti svu potrebnu pomoć za realizaciju diplomskog studija Vojnog pomorstva, ocijenivši da je zemlja koja ima takav sustav školovanja, vrjednija i bogatija i ne samo u vojnom smislu.

 Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić također je podržao projekt i do sada razrađene korake. Rekao je da je Hrvatska i mediteranska zemlja koja tu svoju komponentu treba naglašavati, a Ministarstvo će i dalje sudjelovati u svim koracima realizacije.