Društvo

HSS UPOZORAVA

U Hrvatskoj imamo samo 2300 obiteljskih liječnika

Saborski petak počeo je sa stankama. SDP -ov Nenad Stazić upozorio je na skandalozni slučaj skidanja izložbe o Ani Frank u tehničkoj školi u Šibeniku u režiji tamošnjeg ravnatelja Josipa Belamarića i na njegova nebulozna objašnjenja. U 23 hrvatska grada nije bilo problema s izložbom koja govori o holokaustu i stradanju djece u Europi , a u drugom dijelu o stradanjima u zemlji u kojem izložba gostuje.

Liječnik   FOTO: Darko Tomas / CROPIX
Piše: Media Servis

"Smetalo je ravnatelju što nije prikazan Goli otok, ali čovjeku nikako nisu mogli objasniti da je tema izložbe Holokaust. Čovjek očito nema kognitivnih sposobnosti da tako nešto razumije. Napravljena je sramota, ponovno smo se osramotili u svijetu. Skidati izložbu o Anni Frank u jednoj školi u Hrvatskoj je sramotno", kazao je Nenad Stazić. SDP traži hitnu sjednicu nadležnog odbora i plenarnu sjednicu, od premijera se očekuje pismo isprike organizatoru, traži se i od ministra obrazovanja Barišića da pokrene smjenu ravnatelja Belamarića.

"Ako ministar Barišić ne zna kako pokrenuti taj postupak, neka ga prepiše iz ranijih postupaka to očito zna", rekao je Stazić. Mostov Nikola Grmoja govorio je o monopolu u telekomunikacijama, a HSS-ova Ana Marija Petin o nedostatku liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Umjesto u ulaganja u RH HT, nedavno kupnjom obveznica Deutsche Telekoma i crnogorskog Telekoma u iznosu od 250 milijuna eura pokazuje se smjer kojim nije naglasak na gradnji nove optičke mreže. Umjesto toga, HT radi na daljnjoj eksploataciji iz amortizirane bakrene mreže čije su cijene korištenja nedavnim odlukama HAKOM-a povećane, sve sa ciljem daljnjeg oslabljivanja operatera koji koriste bakrenu mrežu HT-a", objasnio je Nikola Grmoja.

"Trenutno u cijeloj Hrvatskoj imamo samo 2300 obiteljskih liječnika s prosjekom godina od 55, a procjenjuje se da će sljedeće godine veliki broj otići u mirovinu te će se pojaviti manjak od 800 liječnika. Iako već sada imamo dvostruko manje obiteljskih liječnika na 100 tisuća stanovnika nego što to ima Europska unija. To nas čini debelo ispod prosjeka", rekla je Ana Marija Petin. Posebno je problem izražen u ruralnim sredinama gdje liječnici ne mogu ni na godišnji, kazala je uz ostalo HSS-ovka.