Razno

BRIGA O UGROŽENIM ORGANIMA

Kako očistiti pluća na prirodan način

Čišćenje pluća omogućuje da očistite ovaj važni organ od katrana i toksina, smanjite rizik od pojave infekcije i raka, povećate kapacitet pluća i poboljšate opće zdravlje respiratornog sustava.

Piše: Republika.eu/Alternativa-za-vas.com

Čišćenje pluća posebice se preporučuje aktivnim i pasivnim pušačima te ljudima koji žive u područjima sa zagađenim zrakom. Postoji četiri osnovne metode uz pomoć kojih možete očistiti vaša pluća.

 

1. Vježbe disanja

Vježbe disanja su jedan od najboljih načina čišćenja pluća.Ne mislimo na obično "duboko" disanje - potrebno je puno više od toga da bi se pluća dobro očistila. Postoji više vrsta vježbi za detoksikaciju pluća. Opisat ćemo samo jednu od njih.

Ova vježba će temeljito očistiti Vaša pluća, i ako je radite ujutro, kada je zrak čist i svjež, osigurat će odličan početak dana. Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos. Sada udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti... No, ne zaustavljajte se ovdje, jer u stvarnosti u plućima je preostalo još ustajalog zraka. Jedan dio zraka uvijek ostaje u plućima i ne izmjenjuje se, dok dišemo.

Sada, natjerajte Vašu dijafragmu da izdahne sav taj zrak iz pluća uz pomoć dahtanja. Nekoliko puta izdahnite "ha... ha... ha..." kroz usta - sve dok ne osjetite da u plućima više nema zraka. U tom trenutku ćete osjetiti kako se Vaš trbuh uvukao unutra.Kroz nos polako udahnite svježi, čisti zrak u prazna pluća.

Napunite pluća zrakom do kraja, a zatim zadržite dah 5 sekundi, polako brojeći 1, 2, 3, 4, 5. U ovom trenutku, kisik je napunio Vaša pluća i svaku stanicu u tijelu! Opet izdahnite kroz usta, sve dok više nema zraka i ponovite "ha... ha... ha..." da bi istjerali preostali zrak iz pluća.Vratite se na korak 4.

Ponovite vježbu onoliko puta koliko Vam se to sviđa. Pored toga što čisti pluća, ova vježba ima i drugu dobrobit - Vaš stomak će s vremenom postati čvrst i ravan.

 

2. Inhalacije eteričnim uljima

Redovito (2-3 puta tjedno) radite inhalacije s eteričnim uljima eukaliptusa, paprene metvice, ružmarina ili majčine dušice. To će Vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi.

Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrijte veliki lonac s vodom i u njega dodajte par kapi prirodnih eteričnih ulja.

Udisanje tople pare s eteričnim uljima je ugodno i opuštajuće i odmah će olakšati probleme s disanjem. Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća, nego i kod gripe, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

 

3. Korekcija prehrane

Poput svih drugih vrsta čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje korekciju prehrane. Zdrava prehrana je bitna jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tijela i jača imunitet. Tijekom čišćenja preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća.

Neke namirnice posebno doprinose zdravlju pluća.

Čili - ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i općenito u organizmu. Upravo zato, kada jedete ljutu hranu, možete osjetiti kako Vam odmah počinje curiti nos. Na isti način ljuta hrana djeluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući vašem organizmu da ih lakše eliminira.

Voda - Da, obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma! Pokušajte izbjeći gazirane sokove, kavu ili alkohol. Dajte prednost običnoj čistoj vodi. Dobra hidracija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.

Luk - ova univerzalna biljka je bogata mnogim važnim nutrijentima. Sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.

Više na alternativa-za-vas.com