Društvo

ZAŠTITA ŽIVOTINJA U AZILIMA

Škrlec piše Tolušiću tražeći zabranu ubijanja životinja

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec uputio je pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem ističe kako je nedopustivo da novi Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu početkom godine, i dalje omogućava usmrćivanje životinja nakon što 60 dana provedu u skloništu.

Psi u Azilu   FOTO:lado Kos / Cropix
Piše: HINA

 Škrlec u priopćenju, objavljenom u ponedjeljak, izvješćuje da je pokrenuo on-line anketu u kojoj se do sada više od 10.000 građana izjasnilo protiv ubijanja životinja.

"Kako bismo u potpunosti otklonili mogućnost nepotrebnog ubijanja zdravih životinja, želim Vam skrenuti pažnju na članak 67. stavak 3. Zakona o zaštiti životinja koji je doživio tek manje izmjene, ali i dalje omogućava usmrćivanje životinja. Navedena odredba izaziva zgražanje javnosti već godinama i predmet je zalaganja velike većine građana za njeno konačno ukidanje",  napisao je Škrlec u pismu Tolušiću.

Hrvatski građani ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje životinja, već na zbrinjavanje, udomljavanje i edukaciju dionika uključenih u brigu za životinje, uvjeren je Škrlec koji smatra da bi ukidanje sporne odredbe povećalo protočnost životinja kroz skloništa i rad na prevenciji.

"Ako Zakon o zaštiti životinja sankcionira pojedinačno zlostavljanje i ubijanje pasa, tada ne smije dopustiti ubijanje pasa u skloništima, već kroz primjere skloništa koja ne usmrćuju životinje pokazati kako treba s njima postupati", kaže se u pismu i naglašava da se hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja mora uvesti potpuna zabrana usmrćivanja životinja u skloništima i osigurati njihovo zbrinjavanje.

Škrlec, kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu, također skreće pozornost na članak 13. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji navodi kako Unija i države članice, smatrajući životinje čuvstvenim bićima, punu pažnju posvećuju zahtjevima za njihovu dobrobit.