Razno

ISTRAŽIVANJE

Depresivne osobe podložnije obolijevanju od nekih vrsta raka

Osobe koje pate od anksioznog poremećaja ili boluju od depresije podložnije su obolijevanju od određenih vrsta karcinoma, pokazalo je istraživanje provedeno na 160.000 odraslih osoba u Engleskoj i Wellesu.

Ilustracija   FOTO:pixabay.com
Piše: HINA

Rezultati studije pokazali su da je u konkretnom slučaju riječ o leukemiji, raku prostate ili raku probavnog sustava (debelog crijeva, gušterače i jednjaka).

Znanstvenici ističu da je riječ o statističkim podacima, što ne znači da je uzročno-posljedična veza između nekih psihičkih poremećaja i raka nužna.

No rezultati idu u prilog brojnim indicijama o povezanosti fizičkog i mentalnog zdravlja, stoji u članku objavljenom u časopisu British Medical Journal (BMJ) u kojem se iznosi i podatak po kojemu su simptomi depresije i tjeskobe povezani s povećanim rizikom od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. 

Dosad je povezanost spomenutih psihičkih poremećaja i karcinoma bila malo poznata, objasnili su britanski znanstvenici s londonskog University Collegea, sveučilišta u Edinburghu i sveučilišta u Sydneyu. 

Tim znanstvenika predvodio je epidemiolog s University Collegea, David Batty, koji je analizirao podatke iz 16 ranije provedenih studija. 

Od 163.363 osobe u dobi od 16 godina i više, koje nisu bolovale od raka u trenutku uključenja u istraživanje, 4353 ih je umrlo od neke vrste karcinoma tijekom studije. 

Znanstvenici su se u istraživanju osobito usredotočili na vrste karcinome povezane s načinom života i one koji ovise o hormonima. 

Ustanovili su da rezultati studije upućuju na to da hormonalna neravnoteža povezana s depresijom dovodi do povišene proizvodnje kortizola i sprečava prirodne mehanizme obnove DNK, što rezultira slabljenjem obrambenih mehanizama u odnosu na razvoj raka. Zamijetili su i da su depresivne osobe sklonije pušenju, konzumiranju alkohola i pretilosti, trima faktorima koji pridonose razvoju raka. 

Analiza je pokazala da su ispitanici skloni anksioznom poremećaju i depresiji u 80 posto slučajeva umirali od raka debelog crijeva, među njima ih je dvostruko više nego što je uobičajeno oboljelo od raka prostate, gušterače ili jednjaka, a broj oboljelih od leukemije bio je čak četiri puta veći od prosjeka. 

Znanstvenici ne isključuju ni obratnu uzročno-posljedičnu vezu, a to znači da su depresiju prouzročili simptomi još nedijagnosticiranog raka.

Dr. Batty kaže da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se potvrdila iznesena povezanost i pretpostavke se objasnile u širem kontekstu. 

 

 

(Hina)