Politika

STRANKE ZBIJAJU REDOVE

Tko ima kakve šanse na lokalnim izborima

Mostov Božo Peterov izabran je jučer za novog starog predsjednika MOST-a, u SDP vrije nezadovoljstvo djela članstva Bernardićem, a u HDZ-u samouvjereno najavljuju pobjedu na lokalnim izborima.

Ilustracija   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Lokalni izbori u svibnju su pred vratima, stranke zbijaju redove u utrci za gradove, opčine i županije. Kad su pitanju veliki igrači politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je u ovom trenutku u velikoj prednosti HDZ kojeg vidi kao pobjednika lokalnih izbora i to najviše zbog činjenice što je SDP zbog unutarnjih previranja znatno oslabio. Također ističe da SDP nema ni jake kandidate.

"Drugo HDZ stoji dobro i u odnosu na svoje direktne ili indirektne polukonkurente to su Mostovci kojima također pada rejteing pitanje je hoće li ga ovom stranačkom konvencijom podići, ali vjerojatno HDZ id njih ne bi trebao previše izgubiti. Dakle, oni gotovo sigurno pobjeđuju to više što će dobiti županije koje su izmišljene da HDZ u njima pobjeđuje" Puhovski smatra kako bi i HNS mogao dobro proći na lokalnim izborima, te veliki potencijal vidi i u Živom zidu. Gdje će se voditi najveće bitke?

"Po mom sudu bitka će se ozbiljna voditi u Zagrebu jer ima puno kandidata protiv Banidća premda mi se čini da su njegove šanse i dalje dobre. Velika će se borba voditi i u Splitu gdje Opara za HDZ ima dobre šanse, ali treba vidjeti i kako će se ostali pozicionirati". Novinar tjednika 24Express Sanjin Španović smatra da nas očekuju jedni od najneizvjesnijih lokalnih izbira gdje ćemo pobjednika u brojnim gradovima dobiti u foto finišu. Kad je u pitanju Zagreb ističe da je Bandić u HNS-ovoj Mrak Taritaš dobio ozbiljnog protukandidata. Štoviše daje joj prednost što usotalom pokazuju i zadnje ankete.

"U 11. mjesecu je anketa pokazivala da Bandić Mrak Tartaš dobiva u drugom krugu s 52 naspram 48 posto. Nikad nije bila tako mala razlika i to se sve može nadoknaditi pametnom kampanjom. Ali ne smije se ni Bandića podcijeniti. Na kraju krajeva on ima za ovu kampanju 7 milijardi kuna gradskog proračuna i 7 milijardi Holdinga i budite svjesni da će on naš novac maksimalno iskoristiti jer je njemu ovo borba za život ili smrt", zaključuje Španović.