Osječko-baranjska

ŠTO SE SKRIVA IZA SAZVANE SKUPŠTINE CESTING-a? (III)

Udjeličari krenuli u „rat“ protiv župana Šišljagića, a on stavlja u NO Cestinga svoje političke ulizice uz nagradu od 100.000 kuna!

Županija će imati četiri od pet članova Nadzornog odbora, dok je do sada imala samo dva. Jasan je to pokazatelj koje su Šišljagićeve namjere. Osim što Šišljagić jeftinom demagogijom i pričama o preuzimanju odgovornosti za tvrtku, zaposlenike i male udjeličare, župan želi u potpunosti ovladati Cestingom, smijeniti nepodobnu Upravu, istovremeno želeći nagraditi i „nahraniti“ svoje sljedbenike na koje računa u nadolazećim lokalnim izborima.

Cesting   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Županove namjere postale su očite kada je još 30.prosinca 2016. godine uputio zahtjev Upravi Cestinga za sazivanje Izvanredne skupštine Društva Cesting d.o.o. i predložio opoziv Nadzornog odbora, te izbor novih članova Nadzornog odbora. Osim opoziva, predložio je i  donošenje odluka o povlačenju vlastitih (trezorskih) udjela i smanjenju temeljnog kapitala Društva i izmjenama i dopunama  Društvenog ugovora. Temeljni kapital Društva prema županovom prijedlogu trebalo bi smanjiti za više od milijun kuna.

Međutim, tada sazvana Skupština je propala jer nije imala potrebit kvorum za koji je bilo potrebno više od 75 posto nazočnih udjeličara, pa je župan tražio saziv nove, koja se održava 30. siječnja 2017. godine u tvrtki Cesting d.o.o. Osijek, s početkom u 15 sati. Na ponovno sazvanoj Skupštini Zakon omogućava zakonito donošenje odluka i u slučaju ako opet ne bude 75 posto udjeličara nazočno Skupštini, pa se odluke mogu donositi i u slučaju da se na Skupštinu odazove samo 50,1 posto udjeličara. 

Razbuktao se „rat“ između župana i malih udjeličara, radi prevlasti u Cestingu

Da se oko Izvanredne skupštine društva vodi pravi mali „rat“ između župana i zaposlenika malih udjeličara govori i poziv predsjednika Skupštine udjeličara Ivice Lendića kojim poziva sve male udjeličare da se obavezno odazovu Izvanrednoj skupštini. 

U pozivu Lendić ukazuje na „ozbiljnost obveze dolaska svih malih udjeličara iz razloga pošto će se odlučivati o vrlo bitnim stvarima koje mogu utjecati na naš rad i buduće djelovanje Poduzeća“, te u nastavku upozorava male udjeličare: 

„NEMOJTE DOZVOLITI DA NETKO DRUGI ODLUČUJE UMJESTO VAS!“ i nastavlja: Svakako bi bilo dobro da svaki udjeličar dođe osobno, a ako nije u mogućnosti neka ispuni punomoć kolegi za kojeg vjeruje da će napraviti najbolji mogući odabir. Malih udjeličara ima još uvijek dovoljno da se niti jedna važna odluka ne može donijeti bez nas, i protiv naše volje, ali samo ako djelujemo zajednički. Pozovite i kolege umirovljenike, da dođu na skupštinu ili vam daju punomoć, završava u dramatičnom apelu predsjednik Skupštine udjeličara, Ivica Lendić. 

Ovaj sadržajno dramatičan poziv malim udjeličarima s ukazivanjem i upozorenjem malih udjeličara na moguće posljedice po njih, ako se ne odazovu pozivu za Izvanrednu skupštinu, jasno govori da je u tvrtki Cesting „izvanredno stanje“, te da se mali udjeličari ne slažu sa županovim prijedlozima i namjerama. Prema našem izvoru, ovaj dramatični poziv predsjednika Skupštine udjeličara Lendića, nije se svidio Šišljagiću koji je prosto „pobjesnio“ na  Lendićev uradak, urlajući u svom županijskom uredu.   

Naime, županova jasno izražena sumnja i izgovorena optužba kako je Cesting izložen pokušaju tzv. neprijateljskog preuzimanja od strane direktora tvrtke koji je na javno raspisanom pozivu dao najbolju ponudu za kupovinu 32 posto vlastitih udjela Cestinga, sada u potpunosti „pada u vodu“. Više je nego očita namjera župana da upravo on režira predstavu organizirajući Izvanrednu skupštinu Društva, radi „neprijateljskog preuzimanja“ tvrtke, koju je već jednom prodao u 50 postotnom obimu zaposlenicima i bivšim zasposlenicima-umirovljenicima Cestinga. 

Preuzeti Cesting, obračunati se sa nepodobnima i nagraditi političke poslušnike

Osim što je župan odlučio ponovno Cesting vratiti pod kontrolu i upravu Županije, očito je kako Šišljagić u maniru tipičnog „boljševika“ koristi tvrtku Cesting i za obračun sa ljudima s kojima se politički razišao. I ne samo to. ¸On koristi tvrtku Cesting i za uhljebljavanje vlastitih političkih poslušnika i sljedbenika čiju ljubav kupuje mjestima u novom Nadzornom odboru a za što im se isplaćuje redovita mjesečna naknada u visini od dvije tisuće i sto kuna (2.100-). 

Tako je župan Šišljagić još prije desetak dana poslao dopis Skupštini udjeličara Cestinga kojim je smijenio Tihomira Jalžetića za kojeg je tvrdio da ga je kao predstavnik Županije  u Nadzornom odboru Cestinga, obavijestio o famoznim „događanjima“ u Cestingu, a umjesto njega u novi Nadzorni odbor, predložio Stjepana Krznarića iz Belišća. Slučajno ili ne, Krznarić je osoba od maksimalnog povjerenja Šišljagića. Kao takav, na „Šišljagićevom Saboru HDSSB-a“ 10.prosinca prošle godine, kada se Šišljagić (iako izbačen iz HDSSB-a), ustoličio za „predsjednika“ stranke, Krznarić je tog 10. prosinca prošle godine, izabran za „Glavnog tajnika“, „Šišljagićeva HDSSB-a“. 

Da se novi Nadzorni odbor namjerava popuniti isključivo Šišljagiću politički vjernim osobama, potvrđuje i Šišljagićev prijedlog upućen Cestingu putem odvjetnika Željka Švedla, kojim tvrtku obavještava kako župan predlaže za članove Nadzornog odbora još, Danijelu Lovoković, Zvjezdanu Tuma Pavlov i Antonija Sobola. Odvjetnik Švedl  je istim dopisom izvjestio Cesting da odustaje od prvobitnog prijedloga o smjeni i predstavnice sindikata Ljiljane Šmit, kao člana Nadzornog odbora. 

Krznariću, Lovokovički, Tuma Pavlov i Sobolu po 100.000 kuna u džep za četiri godine

Osim Stjepana Krznarića, tu je i Danijela Lovoković koja je također izbačena iz HDSSB-a u vrijeme unutarstranačkih obračuna u HDSSB-u, kao bivša predsjednica Glavnog odbora HDSSB-a. Uz Šišljagića i Dinka Burića, Lovokovičku javnost percipira kao jednu od Šišljagićevih uzdanica u pripremanom stranačkom puču. Danijela Lovoković istovremeno obnaša dužnost pročelnice  Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode Osječko-baranjske županije. Antonio Sobol, direktor Turističke zajednice OBŽ, također je bivši HDSSB-ov kadar koji se, iako u biti apolitičan, na poziv Šišljagića javno naslikavao na njegovim presicama kao izraz potpore županu u vrijeme raskola u HDSSB-u. 

Posebno iznenađuje i zabrinjava odluka župana Šišljagića što u Nadzorni odbor Cestinga predlaže i izbor Zvjezdane Tuma-Pavlov inače zaposlenice u gradskoj upravi, kada mu je poznato kako je Tuma-Pavlov osoba, protiv koje je na snazi pravomoćna optužnica zbog korupcije u aferi „Indeks“ i čeka ju suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu. No kada se uzme u obzir kako je i Zvjezdana Tuma-Pavlov također često javno viđana uz Šišljagića dok se trudio preuzeti HDSSB, onda to ipak ne treba nikoga iznenaditi. Zaključak može biti samo jedan. Političku lojalnost župan osječko-baranjski, nagrađuje lijepim i sigurnim izvorom značajnih financijskih prihoda. Svaki od članova novog Nadzornog odbora u narednom četverogodišnjem razdoblju staviti će u džep gotovo sto tisuća kuna (100.000-).       

Županiji četiri člana NO, a malim udjeličarima „šaka do lakta“

Ako se ovakav Šišljagićev prijedlog na Izvanrednoj skupštini Društva danas usvoji, županija će imati četiri od pet članova Nadzornog odbora, dok je do sada imala dva člana, a što je jasan pokazatelj koje su Šišljagićeve namjere. Dilema nema, jer osim što Šišljagić pod jeftinom demagogijom i pričama o „preuzimanju odgovornosti za tvrtku, zaposlenike i male udjeličare“, nedvojbeno je kako župan želi u potpunosti ovladati Cestingom, smijeniti nepodobnu Upravu, istovremeno želeći nagraditi i „nahraniti“ svoje sljedbenike na koje računa u nadolazećim lokalnim izborima. 

DRUGI DIO: Šišljagić želi ovladati Cestingom te smijeniti Bagarića i Ercegovca, a male udjeličare pretvoriti u još manje!