Razno

NOVO OTKRIĆE ŠVICARSKIH ZNANSTVENIKA

Moćan enzim iz gnoja iskoristiv u terapijama jačanja imuniteta

Moćan enzim koji gnoju daje zelenkastu boju mogao bi se iskoristiti u razvoju učinkovitijih terapija čija je svrha jačanje imuniteta, kažu švicarski znanstvenici.

Ilustracija   FOTO:pixabay.com
Piše: HINA

Grupa infektologa i molekularnih biologa koju su vodili Dirk Bumann i Nina Khanna sa Sveučilišta u Baselu, ustanovila je da mijeloperoksidaza (MPO), enzim ili antibakterijski protein koji proizvode neke vrste leukocita (bijelih krvnih stanica) stvara vrlo moćnu kiselinu koja ima iznimno jako antimikrobno djelovanje te "snajperskom" preciznošću uništava patogene mikrobe, ne uništavajući pritom okolno tkivo.

Na prvoj liniji obrane organizma od patogenih bakterija leukociti proizvode vodikov peroksid, toksičnu supstanciju u širokoj upotrebi poznatu kao hidrogen za izbjeljivanje dlaka ili kose.

Nakon što se 'prikači' izravno na površinu bakterije MPO pretvara vodikov peroksid u hipoklornu kislinu. Ona odmah napravi rupu na vanjskome sloju bakterijske stanice i ubija bakteriju, objasnili su znanstvenici u stručnome časopisu Nature Microbiology. 

"Bakterije su nemoćne u borbi protiv ove kiselinske bombe", objasnio je Bumann te dodao da on i kolege smatraju kako je moguće razviti nove strategije borbe protiv bakterijskih infekcija jačanjem mehanizma mijeloperoksidaze, uz istodobno jačanje imunosnog sustava. 

Gnoj je nakupina materijala koji nastaje od živih i neživih bakterija, njihovih metaboličkih proizvoda te raspadnutih i oštećenih stanica tkiva zahvaćenih upalom.

(Hina)