Ostalo

EUROPSKA PRAKSA

Registar ‘Ne zovi‘ za punu zaštitu potrošača od teleprodaje

Potrošači u Hrvatskoj po uzoru na Europu odsad imaju mogućnost zaštite od telefonske prodaje proizvoda i usluga putem poziva, SMS-a ili MMS-a.

Sjednica nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

 Na stranicama HAKOM-a pokrenut je Registar ''Ne zovi'' u koji će operatori upisivati zainteresirane. Registar ''Ne zovi'', službeno predstavljen na Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača, iskorak je ka dobroj europskoj praksi.

''Smisao registra je da ljudi koji ne žele da ih se preko telefona uznemirava trgovačkim ponudama, mogu registrirati svoj broj u bazi koju će voditi i održavati HAKOM. I na taj način osigurati da u svom domu imaju privatnost i da ih ne zovu s različitih trgovačkih punktova'', pojasnila je ministrica gospodarstva Martina Dalić.Usluga je prvenstveno namijenjena starijim osobama, koji se i najčešće žale Službi za zaštitu potrošača resornog ministarstva. Primjerice, da su telefonski sklopili ugovora a da toga nisu bili ni svjesni, kaže voditeljica službe Đema Bartulović.

''18 tisuća pritužbi godišnje koje smo dobivali od Ministarstva gospodarstva, negdje oko 10 posto odnosilo se upravo na sklapanje ugovora putem telefona. A nudi se svašta, od telefonskih usluga, različitih vrsta potrošne robe, osiguravateljskih usluga. Znači, sve ono što nas svakodnevno kontaktiraju u domovina i nude nam usluge i proizvode''. Registar je besplatan i javan. Brojeve će u roku sedam dana upisivati operatori na prethodni zahtjev korisnika. Kad se broj jednom upiše, trgovci ne smiju zvati ili na te brojeve slati reklamne i prodajne poruke. Pridržavanje zakona nadzirat će tržišna inspekcija, a u telekomunikacijama inspekcija HAKOM-a, ističe predsjednik Vijeća regulatora Dražen Lučić.

''HAKOM nije tu da kažnjava. Tu su prekršajni sudovi, ali kaznene odredbe su definirane pravilnikom i odgovarajućim zakonima, uključujući Zakon o zaštiti potrošača'', kazao je.U skoroj budućnosti potrošači bi trebali biti pošteđeni i kontaktiranja u političke i anketne svrhe. Direktiva koja bi od sredine 2018. na nov način na razini EU regulirala takav način političke promidžbe još je, međutim, u raspravi u Europskom parlamentu.