Lokalni izbori 2017

OSIJEK I ŽUPANIJA BEZ JAKIH POLITIČKIH IMENA

Od potrošenog Šišljagića i Vrkića, do Širkanovog diplomca Anušića i studentice Ivane Šojat!

Kako se bliže svibanjski lokalni izbori zavladalo je prestrojavanje i traženje kandidata kako za župana tako i gradonačelnike. No, sigurno je da niti jedna stranka do željenog cilja neće moći lagodno. Oni koji misle da će se prošetati kroz nadolazeće lokalne izbore, u velikoj su zabludi.

Kako se bliže svibanjski lokalni izbori zavladalo je prestrojavanje i traženje kandidata kako za župana tako i gradonačelnike   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / R.I.

Tijekom četvrt stoljeća u državnom vrhu pa i u HDZ-u danas umirovljeni Vladimir Šeks često je znao ponavljati kako je osječki HDZ bio žarište i temelj za osnivanje stranke, no danas je to daleko od toga. Stranka je nakon dugogodišnjeg traženja kako u samom Osijeku tako i županiji dovedena do političke neprepoznatljivosti, kadrovski je pala na najniže grane. Ali, nije to samo slučaj s HDZ-om. Većina je stranka na osječkom području u krizi identiteta, kadrovskog rasula i nefunkcioniranja. Većina ih je već godinama prepoznatljiva samo po isturenosti jedne ili dvije čelne osobe koje zapravo ne daju nikome da ih zamjeni na vrhu.

A kako se bliže svibanjski lokalni izbori zavladalo je prestrojavanje i traženje kandidata kako za župana tako i gradonačelnike. No, sigurno je da niti jedna stranka do željenog cilja neće moći lagodno. Oni koji misle da će se prošetati kroz nadolazeće lokalne izbore, u velikoj su zabludi.

Anušić najavio kandidature, a u središnjici sumnjaju u uspjeh

Primjerice, osječki HDZ je raspušten, a odnosi odavno narušeni. Predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Anušić raspuštanje i rasulo u stranci tumači pripremama za lokalne izbore. Njegova je ambicija biti kandidatom za Osječko-baranjskog župana, što je ovoga tjedna i objavio. Ali, u Anušićev uspjeh u zagrebačkoj središnjici, gdje o Osijeku i županiji navodno još uvijek posljednju riječ ima Šeks, sumnjaju. Još je gore kada razmisle o kandidatu za osječkog gradonačelnika, ali i o kandidatima u većini manjih gradova na području Osječko-baranjske županije. Stoga je i procurila informacija o mogućem koaliranju HDZ-a i HDSSB-a, koji nakon raskola u stranci također prolazi kroz turbulentna preslagivanja.

U toj stranci pak smatraju da njihov predsjednik Dragan Vulin ima kakve takve šanse, a naročito uz podršku HDZ-a, postati županom, dok bi oni zauzvrat podržali HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Osijeka. No, tu problem postaje puno veći jer ni jedni ni drugi nemaju isprofiliranog kandidata za gradonačelnika slavonske metropole. Uz to osječki HDZ je objavio da će na lokalne izbore ipak samostalno, a da su priče o HDSSB-u samo spin. Sretno im onda bilo, jer stranci koja nikada nije imala osječkog gradonačelnika, a već jako dugo ni župana, treba i također jako, jako puno sreće.

Bez naobrazbe sa Širkanovim fakultetom, teško se mogu uvjeriti birači u uspjeh

U svakom slučaju HDZ je u velikim problemima, iako to Anušić negira, a naročito nakon što je predsjednik osječke gradske organizacije Vlatko Kopić podnio ostavku, navodno zbog privatnih razloga, iako je pogovor da je u stranci bio potpuno bojkotiran, a na cijeli HDZ navukao bijes 3.500 zaposlenika KBC Osijek i njihovih obitelji zbog niza iracionalnih odluka i trčanja s dregerom po bolničkom krugu, te je za povjerenika stranke do unutarstranačkih izbora imenovan županijski vijećnik Željko Kovačević. I to je već druga ostavka u dvije godine jer naprosto HDZ u Osijeku nikako da pronađe ljude za pobjede. Anušić, koji je u HDZ prešao iz HSP-a i odmah zasjeo na mjesto predsjednika, izazvao je unutar stranačko nezadovoljstvo i svađe. Objektivno, Anušić je osoba bez realne kvalifikacije i naobrazbe. Ako se izuzme tzv. „Širkanov fakultet“, teško može uvjeriti birače da je sposoban napuhani model „uspješne Općine Antunovac“ preslikati na županiju. Do apsurda se došlo krajem prošle godine kada je organiziran „Dan otvorenih vrata HDZ-a Osječko-baranjske županije“ s ciljem približavanja rada najveće političke stranke u Hrvatskoj, široj javnosti.

Ipak, poznato je da su odnosi u osječkom HDZ-u narušeni zbog osobnih animoziteta jer teško je više tavoriti, uz spoznaju da kao najveća stranka na državnoj razini, u Osijeku nikada nisu imali vlast. A mnogi bi se kao kandidati barem htjeli okušati. Šeks se u središnjici stranke desetljećima prikazuje poznavateljem prilika u Osijeku i Slavoniji, a realno od preseljenja u Zagreb Slavonije se sjeti samo pred izbore. Šeksu je oduvijek bila glavna ambicija u što više mjesta postati počasni građanin. Od Slavonije je Šeks sigurno više dobio nego njeni osiromašeni i raseljeni građani, barem počasni doktorat Sveučilišta u Osijeku.

Književnica upitne kvalitete i studentica prve godine Kulturologije  

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka na lokalnim izborima bit će tako književnica dvojbene kvalitete, Ivana Šojat. Koliko je Ivana Šojat realno rješenje, premda je navodno u HDZ-u 20 godina, a što negiraju „stari“ HDZ-ovci, lako je zaključiti. Poznata je samo užem književnom krugu, a njezino sudjelovanje u HOS-ovim snagama tijekom Domovinskog rata, također bez značajnijeg traga, teško da može biti jedna od ključnih referenci. Uz to, dotična nema ama baš nikakvog političkog iskustva, a i o stavovima bi se dalo raspravljati. Čak je i prozaičnost razloga za  kandidaturu dvojbena. Naime, Šojat je izjavila: „Mislim da je vrijeme da Osijeku uzvratim ljubav koju mi je dao“. Osječani pak već dugo znaju da se samo od ljubavi teško može živjeti. Ona uz to priliku za Osijek vidi u već potrošenom modelu gospodarskih zona i poduzetničkih inkubatora. No budući je tek prošle jeseni upisala prvu godinu studija Kulturologije osječani će se bar moći pohvaliti da imaju kandidatkinju studenticu.

Mnogi se zadnjih dana pokušavaju domisliti tko je Šojaticu lansirao kao HDZ-ovog aduta. Tako je pogovor da iza nje stoji „moćni“ Šeks koji je prijatelj s njezinim trećim ili četvrtim partnerom Jurom Gašparcem. Osječani srednjih godina sjećaju se da je Šojat dobar dio mladosti provela sa Šeksovom kćeri Zrinkom i Goranom Trdinom, Đapićevim suradnikom zaduženim za odnose sa javnošću u nekada kultnom kafiću Valentino. S druge strane kalkulira se kako je ona izmišljotina Mate Radeljića vjerojatno zbog činjenice da je bila izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na danu Grada Osijeka kada je, usput, o gradskoj povijesti izjavila popriličnu količinu gluposti i netočnosti.

HDSSB stavlja sve karte na stol. Vulin mogući kandidat za župana, ali i gradonačelnika

U HDSSB-u su pak također svjesni da nakon raskola ne mogu Osijeku ponuditi dovoljno jaku osobu za gradonačelnika, a naročito u srazu sa sadašnjim Ivanom Vrkićem, koji svoju funkciju, ako je i nije obavljao naročito uspješno, a ono je barem korektno. Vrkić koji je za gradonačelnika došao u pauzi košenja trave u Aljmašu, odjednom je shvatio da mu je umirovljeničke dane puno zanimljivije kratiti povremenim navraćanjem u gradsku Upravu. Povremenim, jer ga se gotovo svakodnevno već prije podneva može zateći u Caffe baru „Dali“ gdje s bliskim suradnicima, sinom Tajsonom i Zvonkom Bedeom, upamćenim po slanju u stečaj većine svojih tvrtki, odlučuje koga gdje uhljebiti. Pa poslije „radnog sastanka“, gradonačelnik redovito ode kući malo odspavati. I tako već četiri godine.  

S druge pak strane HDSSB, a znaju to i u HDZ-u, u županiji je imao kvalitetno posloženu stranačku mašineriju, dugogodišnje župane i u tom smislu, uz nekakav "deal", i podijelu interesa s HDZ-om bi i mogli, uz malo muke, doći do željenih rezultata. HDZ-u gradonačelnik Osijeka, HDSSB-u župan. No, o tom planu za sada očito ništa. HDSSB je trenutno još uvijek u velikim problemima. Najvjerojatnije će morati sve karte staviti na samostalnu kandidaturu stranačkog predsjednika Dragana Vulina za župana, a možda i za gradonačelnika Osijeka.

Šišljagić od uglađenog gospodina do malicioznog i osvetoljubivog čovječuljka

U lov na treći mandat planira i aktualni župan i izbačeni HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić i to kao nezavisni kandidat pod nesuvislim sloganom „Snaga Slavonije i Baranje“. Šišljagić se konačno osmjelio zabiti „nož u leđa“ čovjeku koji ga je stvorio, Branimiru Glavašu. No, od priča kako sada građanima nudi demokratsku stranku ostale su samo najave jer je svoje predstavljanje popratio davno potrošenim porukama s kojima je HDSSB startao još 2005. godine, poput priče bez sadržaja o borbi za boljitak Slavonije, ukradenog vizualnog identiteta svoje bivše stranke, kao i ukradenog slogana od „Snaga grada - Snaga Slavonije“, do „Koalicije s narodom“.  

Sa 60 godina starosti teško se može reći kao je svježa snaga, a nemilosrdnim čistkama i smjenama svih koji nisu bespogovorno uz njega, sve se više od uglađenog gospodina razotkriva kao maliciozni i osvetoljubivi čovječuljak koji podsjeća na bivšeg partijskog sekretara Kliničke bolnice Osijek do devedesete godine prošlog stoljeća.

Uostalom, pitanje je koliko je Šišljagić spreman preorati teren i agitirati za potporu jer godinama ga se po medijima vidi tek s čašom na kojekakvim danima vina i „vinskim cestama“.

Vrkićev mišmaš ideološki nespojivih političkih struktura ovaj puta neće upaliti

Inače, i već spomenuti nezavisni i vremešni Ivica Vrkić najavio je ponavljanje svoje kandidature, naravno uz podršku dosadašnjih partnera na vlasti u Gradskome vijeću Osijeka, a do sada je to bio mišmaš u pravilu svjetonazorski i ideološki nespojivih političkih struktura, od HDZ-a, SDP-a, HNS-a pa sve do pravaških. Jedini program na kojem su utirali put pobjede 2013. godine bila im je zajednička mržnja prema Glavašu. Bilo kako bilo, budući da im je imperativ i nit vodilja bio zaustaviti Glavašev HDSSB ništa ih nije omelo da to i učine, surađujući međusobno čak i "crveni i crni" te se tako nasmijaše u lice i svojim biračima.

Politički kupleraj Biljane Borzan i Ante Đapića

Rezultat je takav kakav jest, jer malo tko želi sudjelovati i isturati se u političkom kupleraju. Tako je danas osječki SDP sveden na jednu jedinu osobu, predsjednicu gradskog odbora stranke Biljanu Borzan, ali poznatiju kao europarlamentarku koja se zalaže za poštivanje potrošačkih prava ili pak  predsjednika županijske organizacije i saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića. Oboje zasad samo u Zagrebu dobro kotiraju, Borzan kao jedna od najbližih suradnica bivšeg predsjednika stranke Zorana Milanovića i Hajduković koji se iz "neznanih" razloga kandidirao za novog šefa SDP pa odustao i pozvao svoje simpatizere da njegov glas daju aktualnom predsjedniku Davoru Bernardiću. Ako ne za milijun kuna, onda za nešto manje. Pitanje bi bilo može li se itko sjetiti trećeg aktivnijeg SDP-ovca na osječkom području, osim gradske legende Gorana Mikana koji zadivljuje umijećem kako cijeli život ništa ne raditi, a dobro živjeti.

Tragično je da je SDP, koji u Osijeku ima stabilnih do dvadesetak posto glasača, već godinama taoc Biljane Borzan koja ne dopušta nikome ni blizu vrha stranke. Dosta se uglednih građana poput arhitekta Miroslava Pavlinića željelo stranački aktivirati, no Borzan ih je nemilosrdno pomela. Danas sjedi u koaliciji s Antom Đapićem s kojim je svjetonazorski „neobično bliska“, a Šeksa je podržala za počasnog građanina Osijeka, unatoč protivljenju stranke samo da bi suprugu sačuvala šefovsko mjesto u KBC Osijek. Šeks je titulu počasnog građana dobio, a HDZ-ovac Kopić, Vladimira Borzana je pomeo i sveo na odjelnog liječnika.

Čovjek s mudima godinama pod lupom Dinka Cvitana   

Slično je i s drugim strankama poput HNS-a kojeg utjelovljuje samo predsjednik stranke bivši Osječanin Ivan Vrdoljak. Od početka političkog uspona pod sloganom „čovjek s mudima“, Vrdoljak je došao do vrha svoje stranke. I danas je alfa i omega zapošljavanja u HEP-u, a njegov je rad već godinama pod lupom Dinka Cvitana.

O HSS-u ili pak pravaškim strankama i njihovim eventualnim kandidatima poput primjerice Ante Đapiće više ne treba trošiti ni riječi. Iako, istine radi, Đapić je za svog mandata, napravio ono što Vrkić nije mogao ni naobećavati. Uostalom o svojim nerealiziranim obećanjima, Vrkić je sam javno rekao kako ima pravo sanjati.

R.I.