Osječko-baranjska

GRADSKI PROBLEM S MJEHUROM

Istražili smo: jedini javni zahod u Osijeku – ne radi!

Osijek se zadnjih godina može pohvaliti porastom broja turista, domaćih i inozemnih. No, iako imaju što vidjeti u našem gradu, avanturisti koji se odluče malo ga istražiti ubrzo će primijetiti da je upravo ''avanturistički'' - jedini način za olakšati mjehur nakon duge šetnje.

Jedini javni zahod u Osijeku – ne radi!   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / B.S.

Jedini javni zahod u četvrtom hrvatskom gradu po veličini, nalazi se na Trgu slobode. Crna staklena kocka, iako zanimljivog izgleda, učinkovitošću se ne može pohvaliti. Cijena korištenja bila je 2 kune, a žetonjera nije vraćala višak kovanica. Kažemo, bila, jer već neko vrijeme, zahod nije u uporabi. Vrata su zaključana, a u obližnjoj slastičarnici kažu kako je tako već gotovo dvije godine.

No, i kada je radio, vrata su se znala zaglaviti i tako zarobiti ljude.

Zanimljiva je i činjenica kako je WC imao i radno vrijeme. Od 7 do 19 sati.

Alternativa tomu odlazak je u neki od ugostiteljskih objekata, ili potražiti zahod u nekom od trgovačkih centara, no oni se nalazi izvan grada, a osim toga namijenjeni su za goste i kupce, a ne za veće grupe turista kojima je Osijek većinom prolazno odredište, te često niti nemaju vremena za obilazak i takvih objekata.

Posebno brine nedostatak javnih toaleta u turistički najzanimljivijem dijelu grada, Tvrđi. Prošle je godine Osijek posjetilo više od 47 tisuća gostiju, a preko ljeta svakodnevno se mogu vidjeti grupe turista kako osim predivnih građevina, razgledaju i gdje se olakšati. Uglavnom to čine u obližnjim kafićima.

"Dolaze nam stalno. Kako nam je svaki turist dragocjen, trudimo se da budu zadovoljni Osijekom. Obzirom da su javni WC-i poznati po tome da su užasno neuredni, onda možda bolje da ih ne rade ako će biti takvi, a mi ćemo turiste svakako pustiti da obave nuždu u našima'' - kaže Ivan Trusić, vlasnik Matrixa.

''Dolaze nekoliko puta tjedno, grupno. Nit pozdrave, prave se ludi, vjerojatno jer ih ovdje upute vodiči, ili vozači autobusa. Javnog WC-a nema, a nama samo naprave trošak'' - požalila se Maja, konobarica Caffe bara K topu, koji se nalazi odmah pored parkirališta.

Inicijative za postavljanjem javnih WC-a u Tvrđi već su postojale, poput one iz 2011. Udruge turističkih vodiča u Osijeku, no njihovi planovi nisu ostvareni.

U Turističkoj zajednici smatraju kako, kada radi, javni zahod na Trgu slobode zadovoljava potrebe građana i posjetitelja Gornjeg grada.

''Bili smo svjedoci čestim kvarovima automatike, kojom je upravljan. Nadam se da gradski ured za komunalne poslove vodi brigu o tome'' - kazao je Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice Osijek.

Što se tiče Tvrđe, dodaje, nedostatak javnog zahoda primjetan je već duži niz godina, no turističke grupe snalaze se posjetom ugostiteljskim objektima, Muzeju Slavonije Osijek, Rektoratu i drugim javnim prostorima, dok prilikom organizacije većih javnih okupljanja organizatori u pravilu koriste mobilne WC-e.

''Projektom predstojeće obnove Trga Vatroslava Lisinskog i stare pekare, te uređenjem Turističko-edukativnog centra mladih, kao i Centra za posjetitelje na lokaciji Cara Hadrijana vjerujem da će biti riješen i problem nedostatka zahoda u Tvrđi'' - optimistični su u Turističkoj zajednici.

U svakom slučaju, postavljanje nekoliko takvih objekata ne bi trebalo predstavljati problem Gradu, iz kojeg se hvale velikim komunalnim projektima, i financiranjem iz europskih fondova u više milijunskim iznosima. Zasigurno postoji i način kako, ako već ne iz vlastitog, onda barem europskog novca građanima i turistima omogućiti – legalno vršenje nužde na javnom mjestu.