Društvo

POTPISANI UGOVORI

Bolnicama više od pola milijarde kuna iz EU fondova

U Banskim dvorima potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava dnevnim bolnicama. Riječ je o projektima u 11 bolnica diljem zemlje za koje je osigurano više od pola milijarde kuna iz EU fondova

U Banskim dvorima potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava dnevnim bolnicama   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media servis

"Uložit ćemo ga u opremanje pet operacijskih sala, jedinice za intenzivno liječenje, sale za buđenje...", nabraja ravnateljice Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček. Sveukupno riječ je za sada o 575 europskih milijuna kuna za hrvatske bolnice. Iskoristit će se za nabavu opreme i infrastrukturne radove. Premijer Plenković istaknuo je da će Ministarstvo zdravstva dodati još 100 milijuna.

"To je dobro u kontekstu naše šire politike za unapređenje hrvatskog zdravstvenog sustava, za ostvarivanje prioritetnih ciljeva Vlade, gdje će svi hrvatski ljudi imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i to u onim uvjetima koji priliče članici EU, stoga su i ovakvi projekti potvrda da nam je to članstvo izuzetno korisno", rekao je premijer. A ovo je tek početak, najavila je ministrica EU fondova Gabrijela Žalac.

"U suradnji s Ministarstvom zdravstva, kolegom Kujundžićem dogovorili smo još dodatno povećanje alokacije koje će sigurno biti milijardu kuna za ovako bitan resor", rekla je Žalac. Taj bitan resor odgovara suvremenim izazovima, nastavio je ministar Kujundžić.

"Mi smo zapravo ovim pokazali da se u tišini može napraviti puno i u 90 dana da se može napraviti veliki iskorak", rekao je ministar. Vrijednost pojedinačnih ugovora je od 15 do 50 milijuna.