Društvo

ISTAKNUTI HRVATSKI ZNANSTVENIK ĐIKIĆ

Napuštam Hrvatsku i nastavljam borbu protiv plagiranja

Istaknuti hrvatski znanstvenik s međunarodnom karijerom Ivan Đikić najavio je u ponedjeljak potpuni prekid svih znanstvenih aktivnosti u Hrvatskoj i selidbu započetih znanstvenih projekata u inozemstvo, što objašnjava neargumentiranim optužbama koje je protiv njega uputio rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, ali i nekim izjavama premijera Andreja Plenkovića.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

"Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje sam vodio Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj. Danas sam napustio mjesto sveučilišnog profesora u Splitu i zaključao vrata svog laboratorija. Uskoro ću svoje znanstvene projekte započete u SPlitu dalje razvijati u inozemstvu", stoji u Đikićevu priopćenju.

Takva odluka nije donesena na brzinu, već promišljeno i analitički, a izravna je posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu Šimuna Anđelinovića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, napominje nadalje.

Do odluke o napuštanju Sveučilišta u Splitu došao je, pojašnjava, nakon što je rektor Anđelinović ustvrdio da se radeći na Medicinskom fakultetu toga sveučilišta Đikić nalazi u sukobu interesa, a nakon što je unatoč ranijim izjavama, izostala javna i pravovremena potvrda dekana toga fakulteta kako to nije slučaj.

"Stoga sam došao do odluke da je nemoguće raditi na Sveučilištu na kojem Rektor bez ikakvih posljedica neargumentirano napada profesora i lažno ga optužuje, a  fakultet koji direktno ima koristi od rada profesora, nema hrabrosti javno stati u njegovu obranu", istaknuo je Đikić u svojem pismu.

Na znanstveni odlazak iz Hrvatske dodatno ga je potaknuo premijer Plenković, koji ga je "javno i nekorektno napao u Saboru", ustvrdio je nadalje. Plenkovićeve su ga izjave osobno povrijedile, te je zamolio premijera da ih javno povuče, što ovaj nije učinio, dodaje.

Zbog neistina iznesenih u hrvatskom Saboru na sjednici održanoj 9. veljače, Plenković ga je kao znanstvenika uspio "izbaciti" iz Hrvatske, odnosno, "eksternalizirati preko Atlantika", kaže Đikić.    

Ivan Đikić objašnjava kako je od izbijanja "afere Barišić", odnosno niza javnih polemika u kojima je kao znanstvenik sustavno iznosio argumente kojima je nastojao dokazati plagijatorstvo i autoplagijatorstvo u radovima aktualnog ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, izložen napadima "vrlo sumnjivih ljudi" zbog kojih se osjeća nesigurnim.

Plenković se u Saboru služio brojnim neistinama te izrijekom napadao  znanost, znanstvenike i Odbor za etiku u znanosti, ističe Đikić. "Bojim se da neistine iznesene u Saboru i šutnja premijera Plenkovića daju poticaj tima i takvima da me još bezočnije i opasnije napadaju", napominje.

"Mogu samo reći: 'Zbogom Hrvatska, hvala vam dragi studenti, kolege, profesori i znanstvenici, Bila mi je čast raditi zajedno s vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima", poručio je Đikić.

Najavio je nastavak borbe protiv plagiranja, te uputio osobni apel svim građanima, "ali i zastupnicima hrvatskog Sabora da iskažu moralni integritet te podrže Nultu toleranciju na plagiranje potpisivanjem peticije: STOP plagiranju u Hrvatskoj - https://www.ipetitions.com/petition/stop-plagiranju-u-hrvatskoj".

(Hina)