Politika

"POLITIČKI SPIN KOJI JE ZAVRTJELA ULTRA LIJEVA OPCIJA"

Štagljar: Đikić je iz Hrvatske otišao ‘91., a ne jučer

Ne prestaju reakcije na odluku hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića da napusti Hrvatsku. Đikićev potez komentirali su prozvani rektor Sveučilišta u Splitu, predsjednik Vlade, Ministarstvo znanosti, ali i njegovi kolege znanstvenici.

Ivan Đikić   FOTO:Screenshot
Piše: Media Servis

Đikić je odlučio napustiti domovinu kao znanstvenik, a za svoj odlazak optužio je splitskog rektora i premijera Plenkovića. Oglasio se rektor Anđelinović priopćenjem da svi profesori na Sveučilištu u Splitu uživaju sve akademske slobode. Odluku prof. Đikića nije htio komentirati jer je, kako je naveo, osobne naravi. Potez Đikića za Media servis je komentirao premijer Andrej Plenković.

"Meni je žao. Zaista ne razumijem ima li neki element u javnoj raspravi koji se tiče ministra Barišića a da je bio toliko delikatan da zahtijeva ovakav stupanj osjetljivosti. To nje njegov izbor, Hrvatska je slobodna zemlja, znanstvenici su slobodni raditi što god žele. Prema tome, on je uvijek dobrodošao, pretpostavljam, raditi u bilo kojoj od znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Reagiralo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje izražava žaljenje što napušta znanstveni rad u Hrvatskoj, a Đikićev odlazak prokomentirao je za Media servis ugledni znanstvenik s područja biokemije i molekularne biologije i sveučilišni profesor Gordan Lauc.

"Jako me žalosti činjenica da je kolega Đikić odlučio predati se i odustati od Hrvatske jer je on bio jedan od rijetkih hrvatski znanstvenika iz inozemstva koji je pokušao dio svojih istraživanja raditi u Hrvatskoj. No važno je znati da se tu radi o vrlo malom dijelu onoga što on radi tako da na tu izjavu da odlazi gledam više kao na javni proces nego kao neku veliku promjenu", rekao je Lauc. Lauc dodaje kako je u Hrvatskoj vrlo teško provoditi znanstvena istraživanja na europskoj i svjetskoj razini i obrazlaže:

"Naš sustav financiranja istraživanja i upravljanja javnim znanstvenim institucijama naprosto ne funkcionira. No srećom otkad su nam na raspolaganju su nam sredstva EU pa to više nije nemoguće te se javlja sve veći i veći broj istraživača koji su konkurentni na globalnoj razini".

Nešto oštrijim tonom u svom pismenon odgovoru, Đikića je komentirao još jedan hrvatski znanstvenik i izumitelj, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu i dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Igor Štagljar

"Nemam Vam što reći o "odlasku" Ivana Đikića, osim da je on otišao iz Hrvatske 1991. a ne jučer... nije mi jasno kako je hrvatska javnost percipirala da je on "sada" napustio Hrvatsku. Radi se o totalnom političkom spinu kojeg je zavrtjela ultra lijeva opcija. Stvarno više nemam nikakvih dodatnih komentara. Srdačan pozdrav iz Toronta, Igor Štagljar."