EU

POČETAK OZBILJNE KRIZE VLASTI?

Blokiran rad parlamenta BiH zbog najave revizije presude ICJ-a protiv Srbije

Srpski zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak nisu došli na ranije zakazanu sjednicu tog tijela ostvarujući time najave kako će blokirati odlučivanje u državnom parlamentu sve dok se ne riješi problem nastao najavom podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Blokiran rad parlamenta BiH zbog najave revizije presude ICJ-a protiv Srbije   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Hina

Lokalni mediji sve su ovo protumačili kao početak ozbiljne krize vlasti u zemlji.

Na sjednici Zastupničkog doma u Sarajevu pojavilo se 26 od 42 zastupnika te samo jedan od njih 14, koliko ih je u tom tijelu iz Republike Srpske.

Blok srpskih stranaka, koji čini vladajuću većinu na državnoj razini, i zastupnici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji predstavlja vlast na razini RS, ovoga su puta nastupili jedinstveno, iako su u većini drugih pitanja na suprotstavljenim stajalištima.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović mogao je konstatirati samo kako postoji kvorum za održavanje sjednice, ali ne i za donošenje odluka, pa je stoga i samo zasjedanje besmisleno.

Komplicirani sustav odlučivanja, kakav je na snazi u BiH kako bi se zaštitili nacionalni interesi, u slučaju državnog parlamenta znači da za svaku odluku mora glasati i najmanje trećina zastupnika koji dolaze s teritorija entiteta RS.

Na proširenoj sjednici kolegija Zastupničkog doma odlučeno je kako je će se novo zasjedanje pokušati održati 7. ožujka.

Hoće li blokada rada državnog parlamenta biti nastavljena ipak ovisi o tome hoće li iz Sarajeva u Den Haag biti poslan zahtjev za otvaranje postupka revizije presude iz 2007., kojom je utvrđeno da Srbija odnosno nekadašnja SR Jugoslavija nisu izravno odgovorne za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Podnošenje zahtjeva za reviziju snažno zagovaraju bošnjačke nevladine udruge, a bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako je to spreman poduprijeti ukoliko postoje pravni argumenti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je pak kako bez formalne odluke državnog vrha ne može biti ni pokretanja postupka revizije presude, a svaki drugi pristup predstavljao bi protuustavno postupanje.

Krajnji  rok za pokretanje revizije istječe potkraj veljače.