Razno

SAVJETI ZA MUŠKARCE

Muškarci, uz ovih deset savjeta bit ćete puno zdraviji

Nije nimalo odgovorno od muškarca da posjeti liječnika tek u pedesetoj. Trebate brinuti o svojem zdravlju, kako o onome iznad struka, tako i o onome ispod.

Ilustracija   FOTO: Pixabay
Piše: Republika.eu / Webmd.com
1. Odaberite liječnika...
 
Odaberite liječnika s kojim ćete se osjećati ugodno i s kojim ćete moći popričati o svim problemima koji vas muče. Bez ustručavanja recite mu sve, od vaših mentalnih pa sve do seksualnih problema.
 
2. ...ali ga i s vremena na vrijeme posjetite
 
Već duže vrijeme boli vas glava ili osjećate probadajuću bol u prsima, ali vjerujete da će to proći samo od sebe? Ne ignorirajte probleme koje imate, već pođite liječniku i dopustite mu da on procijeni vaše zdravstveno stanje.
 
3. Informirajte se
 
Želite biti obaviješteni i shvaćate da ne smijete zanemarivati simptome? Tada nemojte sami procjenjivati i davati si dijagnozu, već otiđite liječniku da vas pregleda.
 
4. Isprobajte različite vrste treninga
 
Nije pogrešno raditi jednu vrstu treninga neko određeno vrijeme. Međutim, više efekta postići ćete ako izmjenjujete aerobni trening i vježbe snage.
 
5. Jedite dovoljno i zdravo
 
Jesti dovoljno i zdravo bitnije od ičega, osim možda od spavanja. Umjesto da brojite kalorije, bolje se fokusirajte na unos nutrijenata i jedite raznovrsne i zdrave namirnice.
 
6. Naspavajte se
 
Spavajte najmanje sedam sati. Muškarci često žive u zabludi da neispavanost mogu nadoknaditi drugim aktivnostima, npr. vježbanjem, ali to nikako nije dobra ideja. Važno je dovoljno se naspavati kako biste cijeli dan mogli funkcionirati.
 
7. Mentalno zdravlje vrlo je bitno
 
Postavite si nekoliko pitanja: Pijem li previše? Jesam li depresivan? Imam li simptome bipolarnog poremećaja? Ukoliko u obiteljskoj povijesti imate nekoga tko je patio ili pati od nekog mentalnog poremećaja, ne ustručavajte se pronaći stručnu osobu koja će vam, prije nego bude prekasno, pomoći uvidjeti simptome.
 
8. Erektilna disfunkcija znak je za uzbunu
 
Ukoliko patite od erektilne disfunkcije, nipošto nemojte šutjeti o tome. Nemojte se osjećati nelagodno i posjetite svog liječnika što prije. Oni su tu upravo zato da vam pomognu, zar ne?
 
9. Provjeravajte prostatu
 
Vaša prostata s godinama je sve veća, a ukoliko imate simptome kao što su problemi s mokrenjem, vrijeme je za posjet liječniku. Ako smanjite unos loših masti u organizam, usporit ćete rast prostate, a time će i vjerojatnost da dobijete rak biti smanjena.
 
10. Mislite na sebe
 
Ne dopustite da vam prođe dan, a da niste učinili nešto za sebe. Bilo da želite otići na trčanje ili poslušati album omiljenog benda, otići na nogometnu utakmicu ili ju pogledati na TV-u, ne čekajte godišnji odmor, već učinite to odmah.
 
Izvor: Webmd.com