Ostalo

UDRUGA FRANAK

DORH, iako je nadležan, neće prekršajno goniti banke

Udruga Franak priopćila je u ponedjeljak da je DORH, iako nadležan za postupanje, odlučio da neće prekršajno goniti banke na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju, već to prepušta HNB-u koji, ističe udruga, već otprije ne želi voditi postupke protiv banaka, pa tako "sve ostaje na pojedinačnom angažmanu korisnika kredita i radu Udruge Franak".

Franci   FOTO:pixabay
Piše: HINA

Udruga Franak podsjeća da je polovicom 2016. godine DORH-u prekršajno prijavila osam banaka zbog neugovaranja fiksnih dijelova kamatnih stopa s dužnicama u preko 100.000 kredita. Nakon pola godine, kaže se u priopćenju , "stigao je odgovor koji predstavlja ništa drugo nego pilatsko pranje ruku". 

"DORH objašnjava kako je, iako oni jesu nadležni za vođenje postupaka, za pokretanje prekršajnih postupaka na prekršajnim sudovima 'nadležniji' HNB, unatoč činjenici da je prijava DORH-u podnesena baš zbog toga što HNB odbija pokrenuti ikakve postupke protiv poslovnih banaka tvrdeći da banke imaju pravo same odrediti kamatne stope bez ikakvog ugovaranja s preko stotinu tisuća korisnika kredita," stoji u priopćenju objavjenom na internetskoj stranici udruge Franak.

Ocjenjuje da je "odluka DORH-a kako je najbolje oprati ruke od svega" poraz pravne države, teški udar na vladavinu prava i dokaz o moći bankarskoga sektora i njegovih lobističkih utjecaja na pravosudne subjekte u Republici Hrvatskoj.

"Ponovno posao državnih tijela mora obavljati jedna udruga građana te, kada je u pitanju nezakonito poslovanje banaka, biti zadnji štit pravnoga poretka u Republici Hrvatskoj", ističe među ostalim Udruga Franak.

 (Hina)