Razno

8 SAVJETA ZA KUĆNI SERVIS

Pripremite bicikl za vožnju nakon zimske stanke

Pravo je vrijeme da izvadite svoje bicikle iz spremišta i pripremite ih za proljetne avanture. Većina osnovnih priprema nije teška i zahtjeva malo vremena i alata. Za sve veće zahvate tu je biciklistički servis...

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu

Nakon dana provedenih u garaži, podrumu ili - u lošijem slučaju na balkonu - bicikl treba pripremiti za novu sezone vožnje. Prije svega, potrebno je skinuti naslagu prašine, koja se nataložila tih dana mirovanja i vratiti izgled koji vaš bicikl zaslužuje.

Uz pranje, već prvim pregledom bicikla možete ustanoviti stanje guma, moguća oštećenja ili uzdužne pukotine koje ukazuju na potrebu za promjenama.

Ako ste bicikl vozili u zimskim i snježnim uvjetima, tim prije treba dolaskom lijepih dana oprati ga od taloga soli i dobro osvježiti lanac i mnogo drugih mehaničkih dijelova novim uljima, okvir ispolirati a gumene i plastične dijelove tretirati kozmetikom specijalno razvijenom za te materijale.

Ovo su 8 praktičnih savijeta za održavanje i korištenje Vašeg bicikla:

1. Organizirajte svoj alat i nabavite dobar radni štand.

2. Držite se točnog rasporeda kada radite na svom biciklu. Pranje > Čišćenje > Posušivanje > Fino podešavanje

3. Upoznajte svaki vijak na svom biciklu, tako ćete znati kada nešto krene po zlu.

4. Zamijenite bilo koji dio istrošene opreme prije nego što pukne.

5. Naučite kako ušutkati lanac na vašem pogonskom sklopu. Ne, ta neugodna buka koju čujete nije normalna.

6. Stražnji mjenjač je kralj preformansi. Dakle, držite ga čistim i podešenim.

7. Ako vaša sjedalo krcka, lagano nanesite manju količinu ulja oko railova, upravo tamo gdje oni ulaze u sjedalo, kao i na stezaljku gdje su railovi pričvršćeni.

8. Često vam guma puca.....Možda nemate dovoljno zraka u gumama. Provjerite vanjsku gumu na trnje koje često zna ostati u njoj i praviti probleme.