Glazba

GDJE JE OSJEČKA SCENA DANAS?

Gužva u 16-ercu: "Scena u Osijeku nije takva da bi se s njom moglo pohvaliti"

Gužva u 16-ercu bend je koji već preko 20 godina postoji na osječkoj sceni. I unatoč padu scene, nisu odustali, nego su nastavili raditi novi materijal, snimati ga i odrađivati koncerte. O sceni nekada i sada, porazgovarali smo s Igorom Dmitrićem - Mutom...

Gužva u 16-ercu   FOTO:Gužva u 16-ercu
Piše: Republika.eu / F.M.

Punk-rock band iz Osijeka osnovan je 1993. godine. Nakon višegodišnjeg djelovanja 1999. godine izlazi prvi album pjesama "Čir na 12-ercu" u izdanju Croatia Records, nakon čega slijedi mnoštvo koncerata te nastupi na televiziji i radiju.

2006. godine grupa objavljuje drugi album "Punk urac" za izdavačku kuću Dirty Old Empire. Vrijeme od 2006. do 2012. godine, promovirajući novi album, Gužva se nalazi na stalnim turnejama po Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Početkom 2012. izlazi treći album "Je ne regrette rien" u izdanju Geenger Records. Od tada je grupa koncertno aktivna po Hrvatskoj i okolnim državama. S tri albuma je skinuto i snimljeno više single pjesama i video spotova.

Gužva u 16- ercu je dobitnica prestižnih rock nagrada:
- prve nagrade publike i žirija na Art & Music festivalu u Puli 1998. godine.
- nagrada Crni mačić u Varaždinu za najbolju rock nadu 2000. godine.

JE LI MLADIMA TA VRSTA GLAZBE ZANIMLJIVA, ILI?

"Današnja scena u Osijeku i nije baš takva da bi se s njome mogli posebno hvaliti i reći da nas inspirira. To konkretno mislimo na punk scenu u našem gradu. Možda je razlog što ta vrsta glazbe više nije zanimljiva nekim novim klincima ili idu prema jednostavnijim i jeftinijim rješenjima. Umjesto rada sa cijelim bendom, teškog uslađivanja termina probi (adekvatan prostor) i više opreme , dovoljno je da kupe DJ opremu (mixetu, controlere, slušalice, itd. ) što je puno jednostavnija urbana varijanta.  Mladi danas u većem broju slušaju cajke (tu je zabava) i uglavnom ih ne zanima pretjerano poruka pjesme nekog punk benda. Sve im je na dohvat ruke, informacije idu 1000 puta brže preko kompjutera, mobitela, daj like, nemoj biti drugačiji pa makar su to i cajke", kaže Muto.

IMALI SMO SAMO JEDNOG ČOVJEKA NA KONCERTU, I ČAK SMO SE USPJELI POSVAĐATI S NJIM

Ipak, uvijek je tu naša vjerna publika koja se povremeno puni nekim novim klincima, nažalost ne takvom količinom kao prije, dodaje Muto te kaže: 

"S tim želim posebno naglasiti da nema novih bendova koji su spremni odsvirati koncert pred jednim čovjekom i biti zadovoljni nakon toga. Sjećajući se naših početaka i mi smo prolazili svašta, imali samo jednog čovjeka na koncertu koji se zvao Ivan i čak smo se uspjeli  posvađati s njim. Međutim razlika je što mi tada nismo odustali, nego nam je to bila samo još jedna anegdota više koje se rado sjetimo i sada nakon dvadeset godina sviranja i nasmijemo", priča Muto.

No naravno, kao i u svakoj priči i ovdje ima izuzetaka, Osijek ima dosta kvalitetnih bendova. Uglavnom su to metal bendovi, dobri reperi. Posebno ističe prijatelje punkere sa istim stažom - "Debeli precjednik".

"No, mislim da to nedovoljno za jedan velik grad kao što je Osijek. No, da ne duljim i zaključimo; nedavno smo snimili novi spot za pjesmu ˝Slabo do umjereno normalno˝. Tema pjesme je želja da se  fekalije pretvore u zlato, pa se sada nadamo da ćemo se lako obogatiti i lovu uložiti u urbanu scenu grada Osijeka", zaključuje frontman Gužve