Lokalni izbori 2017

LOKALNI IZBORI 2017.

Đapić: "Kultura u Osijeku je talac sukoba bivšeg i sadašnje ministrice kulture"

Osječka kultura talac je sukoba bivšeg ministra kulture Zlatana Hasanbegovića i sadašnje ministrice Nine Obuljen Koržinek, upozorio je danas kandidat za gradonačelnika Osijeka stranke Desno Anto Đapić. Kazao je, naime kako je uz već poznatu odluku o uskraćenju novca osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, Ministarstvo kulture ove godine poslalo odbijenicu gradu Osijeku za financiranje Osječkog ljeta kulture, ali i kako ministrica Obuljen Koržinek tjednima uopće ne odgovara na dopise iz Osijeka o vraćanju statusa samostalne ustanove Arheološkom muzeju Osijek.

Anto Đapić   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

2007. godine konačno je otvoren Arheološki muzej Osijek, i to smatram jednim od svojih najvećih uspjeha u mandatu gradonačelnika, kazao je Anto Đapić. No, upozorio je i kako je već 2012. muzej ukinut kao samostalna ustanova i stavljen pod upravu muzeja Slavonije i Baranje, što smatra političkim i kulturnim nonsensom, te nedopustivom odlukom vlade Zorana Milanovića. Đapić je kazao i kako je prije par tjedana uputio dopis ministrici kulture Obuljen Koržinek kako bi se pokrenula procedura povratka muzeja u samostalnu ustanovu kakvu ima svaki veći grad u Hrvatskoj koji ima potrebu za arheološkim nalazištima. No, ministrica ne samo da nije reagirala na dopis već se u međuvremenu dogodilo još nekoliko nevjerojatnih stvari vezanih uz kulturu, kazao je kandidat stranke Desno za gradonačelnika. Ustvrdio je naime, kako je bivši ministar Hasanbegović prilikom posjeta Osijeku Đapić dao jamstva da će podržati HNK u primjerenom iznosu, te je i osigurao 600 000 kuna u proračunu – 400 za program i 200 za obnovu.

"Imamo činjenicu da za Arheološki muzej ministrica «ne trza», imamo činjenicu da je ministrica poništila odluku ministra Hasanbegovića o dodjeli financijskih sredstava za HNK što je praktički rat sa Hasanbegovićem koji nas ne interesira, prema tome nismo govorili o HAVC-u, ne govorimo o drugim stvarima, ali ispada da ministrica kulture i preko grada Osijeka i kulture u Osijeku obračunava s nekim prijašnjim odlukama ministra Hasanbegovića, što je nama potpuno neprihvatljivo", rekao je Đapić.

Uz to, Đapić je upozorio i kako je za ovu godinu Osijek dobio odbijenicu za financiranje Osječkog ljeta kulture od Ministarstva kulture. Kazao je kako Dubrovačke ljetne igre od ministarstva dobivaju 5,5 milijuna kuna godišnje, a Osijek je u protekle tri godine za svoje Ljeto kulture dobio ukupno tek 140 000 kuna. Podsjetio je i kako je jučer osnovan vladin savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem u kojem je i Ministarstvo kulture.

"Ja da ne bi bio sarkastičan pozivam ministra Plenkovića, pardon, predsjednika Vlade i ostale ministre, da dok iščekujemo te milijarde koje nam se najavljuju, brojne milijarde, ja im se od srce veselim, očekujem da u međuvremenu riješe ono što mogu riješiti na jednoj sjednici vlade, u jednoj točci, a to je ove probleme koje sam naveo", rekao je Đapić.

Đapić od vlade i premijera očekuje da pokrenu proceduru za povratak Arheološkog muzeja u grad Osijek, osiguraju financijska sredstva za Osječko ljeto kulture te da vrate novac osječkom HNK. Pozvao je i svoju protukandidatkinju za mjesto gradonačelnika Osijeka Ivanu Šojat, a koju je kandidirao HDZ, da se zauzme za kulturne institucije u gradu.

"Pozivam i prozivam, a više pozivam gospođu Ivanu Šojat koja je kandidat HDZ-a za gradonačelnika grada Osijeka, kako je moguće da ona nije reagirala kao djelatnica osječkog HNK na ovu odluku njene ministrice iz njene stranke, očekujem da i ona na to reagira", dodao je Đapić.

Od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek očekujem da odgovori na naše upite, ali i prijedloge, te da promijeni odnos Ministarstva kulture prema gradu Osijeku, zaključio je Đapić.