Razno

UMJERENO I S VODOM

Tri razloga zbog kojih je prevelik unos vode štetan za organizam

Vjerojatno ste čuli da biste dnevno trebali popiti osam čaša vode kako biste zadovoljili potrebu organizma za tekućinom. Međutim, nekoliko istraživanja je pokazalo da je to ipak previše vode za svačiji organizam. U nastavku pročitajte koje štetne posljedice donosi ispijanje previše tekućine u kratkom vremenskom razdoblju.

Ilustracija   FOTO: Pixabay
Piše: Republika.eu / Familyshare.com

1. Konzumiranje previše vode onemogućuje tijelu da se oslobodi toksina

Kada pijete puno vode, češće idete isprazniti mjehur, zar ne? Ako ste uvjereni da se tako brže rješavate štetnih tvari iz organizma, varate se. Kada često urinirate, vaši bubrezi moraju neprestano raditi kako bi stabilizirali vaš organizam. Budući da je uloga bubrega izbaciti štetne tvari i vodu iz krvotoka, kad pijete previše vode, bubrezi moraju pročistiti puno veću količinu krvi. Dakle, nemojte u kratkom vremenu piti previše vode jer ćete tako razrijediti krv, a bubrezi neće moći održati odgovarajuću količinu natrija u organizmu.

2. Previše vode nepovoljno utječe na mozak

Dovoljna količina vode može vam pomoći poboljšati memoriju i koncentraciju, ali prevelika količina postići će kontraefekt. Već smo saznali da previše vode razrjeđuje krv, što kod nekih ljudi može izazvati napade, komu, respiratorne probleme, pa čak i smrt.

3. Previše vode čini vaš krvožilni sustav istrošenim

Kada pijete previše vode, vaše tijelo nije u stanju primiti svu tu tekućinu i obraditi ju na kvalitetan način. Baš kao što se naša odjeća širi i brzo se istroši, isto se događa i s krvnim žilama kada su u dodiru s viškom tekućine. Međutim, ako naglo prekinete s prevelikim unosom tekućine, također biste mogli imati probleme jer su vaši bubrezi radili velikom brzinom, pa nagli prekid nije dobro rješenje. 

Ako smatrate da u organizam unosite više vode nego što biste trebali, postepeno smanjite. Najbolje bi bilo kada biste pratili kako vaše tijelo reagira na količinu vode koju pijete, umjesto da se fokusirate samo na to da popijete što više vode u kratkom vremenu.

Izvor: Familyshare.com