Događanja

PROMOCIJA KULTURE I BAŠTINE

Hrvatska etnografska baština na poštanskim markama

Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj u utorak, 14. ožujka, četiri redovite poštanske marke Republike Hrvatske, čija je tema Hrvatska etnografska baština, a motivi na markama su detalji narodnih nošnji, priopćeno je u subotu iz HP-a.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Na poštanskim markama se nalaze detalji nošnji s otoka Zlarina, Podravine, Konavala i Istre, a autor je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba.

  Ivo Pervan, fotograf iz Splita autor je fotografija Zlarina, Konavala i Istre, a fotografija Podravine u vlasništvu je arhiva DIF-a iz Koprivničkog Ivaneca, navode iz HP-a.

 Naklada maraka iznosi po 500.000 primjeraka za Zlarin, Podravinu i Istru te  250.000 primjeraka za Konavle. 

 Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 14. i 15. ožujka u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. 

 Za marku narodne nošnje iz Zlarina nominalna vrijednost je 3 kune. Zlarin je otočić šibenskog arhipelaga koji još nazivaju i „otok koralja“ jer se od 15. stoljeća ovdje razvijao lov i obrada bijelih i crvenih koralja. Iako malen površinom, otok je značajan po svojim povijesnim spomenicima. Još 70-tih godina na Zlarinu su starije žene bile odjevene na isti način kakav je zabilježen na slikama s početka 20. stoljeća.

 Za Podravinu, odnosno narodnu nošnju Koprivničkom Ivanca, nominalna vrijednost marke je  4,60 kuna. Podravina je poznata po specifičnom folkloru (glazbi i plesu), nošnjama, običajima i vjerovanjima te slikarstvu u maniri naive. U naselju Koprivnički Ivanec lokalna zajednica njeguje kao posebno identitetsko obilježje osobitu vrstu veza pod nazivom 'ivanečki vez'. 

 Nominalna vrijednost poštanske marke za narodnu nošnju Konavala je 5 kuna. Područje Konavala nalazi se jugoistočno od Dubrovnika, na najjužnijem dijelu kopnene Hrvatske. Konavoke su unatoč turizmu i promjenama u načinu života u 20. stoljeću sačuvale i u velikoj mjeri još uvijek nose narodne nošnje koje svojom jednostavnošću, ljepotom i elegancijom govore o dugoj povijesti, kulturi i ekonomiji ovoga područja.

 Za poštansku marku s motivom narodne nošnje iz Istre nominalna vrijednost je 6,50 kuna. Istra je najveći poluotok na hrvatskom Jadranu, a nalazi se gotovo u srcu Europe i predstavlja most koji povezuje srednjoeuropski kontinentalni prostor s mediteranskim, što se očituje u bogatoj i raznolikoj etnografskoj baštini. Tekstilno rukotvorstvo u Istri baštini srednjoeuropske, mediteranske i hrvatske tradicije. U Istri su se preradom i pripremom tekstilnih sirovina bavile žene, a tkanjem muškarci tkalci. 

 Sve poštanske marke moguće je kupiti u internetskom dućanu Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

(Hina)