Osječko-baranjska

"PROVODI POLITIKU SPALJENE ZEMLJE"

U Čemincu prosvjed zbog "nezapamćenog harača i nameta na građane i gospodarstvenike s područja općine od strane načelnika Zlatka Pinjuha"

Nezadovoljni poljoprivrednici i građani Čeminca danas su održali prosvjed upozorenja ispred zgrade Općine zbog, kako navode, nezapamćenog harača i nameta na građane i gospodarstvenike s područja općine od strane načelnka Zlatka Pinjuha. Na prosvjedu je sudjelovalo 30-ak traktora i više od stotinu građana. Ukazali su na čitav niz nezakonitosti u radu načelnika. Pozvali su mjerodavne državne institucije na reakciju, a od načelnika zatražili ostavku. Ne dođe li do nikakvih promjena, za 21 dan najavljuju potpunu blokadu općine.

Piše: Republika.eu / I.K.

Kako je na konferenciji za novnare rekao Pranjić, situacija je kulminirala ovih dana ponašanjem načelnika Zlatka Pinjuha kojeg od milja zovu Faraon.

"Ovo je jedina privatizirana općina u Hrvatskoj", rekao je Pranjić te nabrojao što se sve promjenilo dolaskom Pinjuha na mjesto načelnika:

"Stopa prireza na dohodak povećana je sa 3 na 10 posto. Cijena vrtića povećana sa 470 kuna na 570 kuna mjesečno. Cijena godišnje grobarine povećana sa 90 na 120 kuna. Porez na tvrku podiže sa 150 na 750 kuna za obrtnike, i sa 300 na 1500 kuna za pravne osobe. Od komunalne nakande povećane, da ne kažem deseterostruko. Prije tri godine plaćali smo jedno normalno gospodarstvo ili OPG komunalnu naknadu bez slivnih voda cirka 5000 kuna, prošle godine je to bilo od 18 do 20 tisuća, da bi za ovu godinu to bilo do 50 tisuća kuna"

"Pored postojećih naknada za korištenje javnih površina uvedene su naknade za korištenje javnih prometnih površina za traktore, kamione i njihova priključna vozila za koje se šalju pozivi i nakon što je ured Državne uprave navedenu odluku poništio. Uvedene su i kazne u iznosu od 100 posto većem od cijene dnevne ili godišnje karte za korištenje javnih prometnih površina!" rekao je Pranjić.

Upozoreno je i na nezakonitosti u radu načelnika:

"Načelnik Pinjuh ne objavljuje financijske izvještaje na način dostupan javnosti. Nenamjenski troši općinske prihode, pogotovo u dijelu potpora za za koje nema osigurana sredstva, pa ih isplaćuje iz ostalih prihoda, što je protivno zakonu", rekao je Pranjić.

Rečeno je i kako načelnik Pinjuh "krivotvori odluke Općinskog vijeća, saziva sjednice protivno pravilnicima, na bitne sjednice vijeća ne poziva predstavnike oporbe, ignorira upute Državne uprave, zapošljava svoju djecu, rodbinu i prijatelje na radnim mjestima u Općini".

Pozvali su nadležne institucije na reakciju. Pitaju se tko u državnim tijelima čuva leđa načelniku Pinjuhu, koji se, kako kažu, "na svako upozorenje samo osmijehne i nastavi politiku spaljene zemlje".

Prosvjednici traže hitnu smjenu načelnika Pinjuha kao i njegovih "poslušnika", odnosno dijela članova Općinskog vijeća koji načelnikove ideje provode u djela.

Institucijama su dali rok od 21 dan da poduzmu hitne korake. U protivnom, doći će do potpune blokade Općine od strane gospodarstvenika i građana, najavljeno je.

PROČITAJTEStanovnici "trbuhom za kruhom" bježe iz Baranje, a načelnik Čeminca svojim mještanima uvodi posebne poreze. Najnoviji je onaj o "korištenju javnih površina"

PROČITAJTEČeminački porez na korištenje javnih površina medijski hit u Hrvatskoj

PROČITAJTE"Mi u Čemincu plaćamo 10 puta veće komunalne naknade nego stanovnici drugih općina!"