Gost komentator

POSKUPLJENJE KOJE JE PROŠLO "ISPOD RADARA"

Velimir Šonje: "Dakle, ceste su naše, mi ih još više plaćamo, a onda ljeti, još više na to još više!"

Ponajbolji hrvatski ekonomski analitičar i makroekonomist Velimir Šonje na svom Facebook profilu osvrnuo se na poskupljenje cestarina koje je ostalo u sjeni događanja s Agrokorom.

Velimir Šonje   FOTO:Cropix
Piše: Republika.eu

 Njegovu Facebook objavu prenosimo u cijelosti: 

Kratica D.D. u Hrvata poprima novo značenje: "Dnevnik o dugovima". Sadržaj glavnih vijesti uglavnom je o dugovima koji se broje u milijardama (čvrste valute). Samo se akteri tj. dužnici mijenjaju.

Kako je sva pažnja usmjerena na "Toranj", ispod radara prolaze objave koje bi inače izazvale puno veću pažnju. Tako sam s "užitkom" gledao prilog o financijskom restrukturiranju (također prezaduženog) HAC-a i s jednakim "užitkom" gledao zadovoljstvo istog onog sindikaliste koji je pred par godina pokretao referendum novim rješenjem. Sindikat daje snažnu podršku ovom rješenju.

Novo rješenje počinje s dizanjem cestarina. +9kn do Splita itd. U sezoni se cijene još snažno podižu prema gore (engl. peak load pricing), čitaj: oderi prokletog turista. Logika birtije na obali dignuta na razinu državne politike. I svi, pa i sindikati, s time su zadovoljni.

Dakle, ceste su naše, mi ih još više plaćamo, a onda ljeti, još više na to još više. Zašto ne još i više? Pa tako za sve. Za pumpe, krastavce, sireve, vrhnje, flaširanu vodu, zašto ne i kondome i frizeraje? Neka sve to bude naše i sve ćemo mi to platiti, napisao je Šonje.