Gost komentator

PROFESOR NEDELJKO BOSANAC

U Saboru će nastupiti šakaćenje, upravo onako kako bi trebalo da se ti zastupnici s krvavim nosevima pojave pred medijima

Komentirajući aktualnu političku situaciju i političku ulogu zakonodavne vlasti, profesor Nedeljko Bosanac među ostalim oštro je kritizirao saborske zastupnike rekavši kako "po hodnicima Sabora tumaraju od novinara do novinara i iznose neka svoja nekompetentna umna masturbiranja politike koja je već dvadeset godina izvan njihova utjecaja". Profesor Bosanac smatra i kako je Sabor izgubio svoj smisao jer predsjednik Vlade i gđa predsjednica iznose svoja politička gledišta bez da su o njima raspravili u Saboru.

Sabor   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Nedeljko Bosanac

Gledam političku i krizu razvoja hrvatskog društva i države i razmišljam što će se dogoditi u nastupajućim mjesecima? Da, mjesecima! Tamo do listopada 2017. godine. 

Nikako se ne mogu oteti od dojma ali i rezultata vlastitih istraživanja da će se upravo u Saboru nametnuti potrebni krizni razvojni problemi što ih ovaj sastav zastupnika jednostavno intelektualno ne zna riješiti. Pogledajte samo način na koji djeluju ti zastupnici. Po hodnicima Sabora tumaraju od novinara do novinara i iznose neka svoja nekompetentna umna masturbiranja politike koja je već dvadeset godina izvan njihova utjecaja. 

Hrvatsko društvo i država od tih nositelja zakonodavne i političke vlasti sve dublje potanja u živo blato zaostajanja i krize. Nevjerojatno je s koliko nemorala i licemjerja se ti zastupnici udaraju u svoje hrvatske grudi, a društvo i država guše se od posljedica Opće krize. E, posebno je zanimljiva politika koju ti vlastodršci dopuste da vodi gđa predsjednica prema susjedima, posebno Bosni i Hercegovini. Kratko, od kuda gđi predsjednici te informacije s kojima izlazi u političku javnost susjedne države

"KRVAVE GAĆE"

No, ostavimo sada to i pokušajmo se skoncentrirati na političku ulogu zakonodavne vlasti. Gledajte, pa Sabor je sveden na politički um i razum g. Rajnera i drugih, posebno onih što nakon dvadesetsedam godina od rata spominju "krvave gaće". Je li ti likovi prizivaju ponovno "krvave gaće? Ili, je to samo zrcalo stupidnosti što vlada saborskom dvoranom

Ma, kako bilo, činjenica je da je naša predsjednica izočena iz nove europske politike što upravo oblikuju g. Trump i gđa Merkel. Zapravo, cijeli naš politički establishment je oslonio svoju bahatost na politiku Obama/Clinton. I, sada se ta politika izborom g. Trumpa sunovratila u zaostalost u kojoj se naše društvo našlo našlo na iznimno visokom mjestu. Velika Britanija je svojim odlaskom iz EU jasno sugerirala ostalim članicama EU da se Unija mora demokratizirati i da domaći parlamenti moraju imati snažniju ulogu u EU. Ma, sve do razmjera novog načina izbora za EU Parlament.

SABOR JE IZGUBIO SMISAO

Sada se vratimo našem Saboru. Sabor je izgubio svoj smisao jer predsjednik Vlade i gđa predsjednica iznose svoja politička gledišta bez da su o njima raspravili u Saboru. Mašu ushićeno kako će poslati 150 vonika na granicu s Rusijom, u Ukrajini nude rješenje za Krim, kod kuće drže vrući krumpir u rukama kao što je INA i Agrokor, sugeriraju BiH, i sl., kao što je kupovina lovaca, podizanje cijene vožnje autocestama i etc. Pogledajte samo iz ovih primjera kakav galimatijas, kakvo nesnalaženje u daljem propadanju države.

Ma, gdje je tu razvidna uloga i mjesto Sabora? Je, ali u estradizaciji zastupnika što sebe predstavljaju politički uticajnima, a oko njih bijeda i nesnalaženje. Svuda u društvu njihova sjena, a država se urušava. 

Zato vjerujem da će u Saboru nastupiti šakaćenje, upravo onako kako bi trebalo da se ti zastupnici s krvavim nosevima pojave pred medijima.