Društvo

NEFORMALNA INICIJATIVA

U tijeku blokada Hrvatskih studija

Na Hrvatskim studijima jutros je počela blokada nastave. Pokrenula ju je inicijativa 'Studenti govore' nakon organiziranja 1. Studentskog sabora u kampusu Borongaj. Povod je odluka o nultoj upisnoj kvoti za studij Filozofije od sljedeće akademske godine.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

Neformalna inicijativa jutros je dobila podršku studenata Hrvatskih studija nakon prošlotjedne odluke Senata zagrebačkog Sveučilišta. Kako su i najavili, krenuli su u blokadu nastave, potvrdio je MS-u jedan od studenata Duje Kovačević.

''Nastava se ometa nenasilnim putem, proizvodnjom buke, studenti ulaze iz dvorane u dvoranu i tako blokiraju nastavu. To je to zasad'', kaže jedan od sudionika blokade.

Studentima bi se u štrajku mogli pridružiti i profesori četiriju odjela HS-a. Podršku zahtjevima studenata već su izrazili na sastanku Sindikalne podružnice HS-a, a o mogućem štrajku popodne bi trebalo odlučivati vodstvo Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. S Hrvatskih studija jučer se na službenim stranicama priopćenjem oglasio pročelnik Mario Grčević.

Istaknuo je kako odluka Senata Sveučilišta ne znači ukidanje Odsjeka ili filozofije na Hrvatskim studijima, već njihovo reformiranje. Za sutra u podne najavio je sastanak rektora Damira Borasa s predstavnicima studentskih udruga i zbora. Također je poručio da se danas nastava na HS-a normalno održava.

Sudionike studentskog sabora pozvao je da svoje nezadovoljstvo izraze na način ''primjeren akademskoj zajednici i da ne podrže one koji žele blokadu nastave''.