Događanja

GOMBR

Obilježena 10. obljetnica Gardijske oklopno mehanizirane brigade OS RH

Deseta obljetnica Gardijske oklopno – mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske obilježena je u ponedjeljak u vojarnama 5. Gardijske brigade "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima, 3. Gardijske brigade "Kune" u Đakovu, "Našice" u Našicama i "Bilogora" u Bjelovaru, a tim je povodom održan i Dan otvorenih vrata postrojbi te brigade.

Tenk   FOTO:pixabay
Piše: HINA

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada OS RH ustrojena je od 3. gardijske brigade "Kune", 7. gardijske brigade "Pume" i 5. gardijske brigade "Sokolovi".

Središnjoj svečanosti u vojarni "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić i izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović, priopćio je MORH.

Ivić je tom prigodom svim pripadnicama i pripadnicima GOMBR-a čestitao na predanom radu, motivaciji, stručnosti i domoljublju koje su unosili u ustrojavanje brigade, koja čuva sjećanja na legendarne brigade pobjedničke Hrvatske vojske, Kune, Pume i Sokolove.

Naglasio je kako je GOMBR danas dobro ustrojena brigada i jedna od udarnih snaga Hrvatske kopnene vojske, te snažna karika Oružanih snaga, koja je svoje sposobnosti i profesionalizam dokazala u misijama i operacijama potpore miru, ali i u pomoći našim građanima, u borbi s požarima i poplavama, gdje su pružili svu potrebnu pomoć ljudima u nevolji. 

GOMBR broji više od 2800 pripadnika, sjedište Zapovjedništva je u vojarni u Vinkovcima, a temeljna misija je obrana suvereniteta i cjelovitosti Hrvatske, razvoj i održavanje sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama te spremnost za pružanje pomoći civilnim institucijama u zemlji u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa, priopćio je MORH.

(Hina)