Ostalo

PETROV

Priča o nacionalizaciji je klasični spin

Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov komentirao je situaciju u Agrokoru te priču o nacionalizaciji nazvao "klasičnim spinom". Vlada će sigurno braniti gospodarski sustav, a ne Ivicu Todorića, rekao je Petrov.

Božo Petrov   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

"Bitno je znati za sve građane RH da je taj gospodarski sustav naslonjen, odnosno 150 tisuća građana i radnih mjesta je naslonjeno i više od 5000 dobavljača, i kada kažem da će se štititi gospodarski sustav to znači da će se stvoriti modeli, da postoje već određeni modeli po kojima će se zaštititi svi oni koji nisu krivi za ovu situaciju, a u tim svim modelima ne postoji niti nacionalizacija niti gospodin Todorić ni u upravljačkoj ni u vlasničkoj strukturi", rekao je Petrov. Na pitanje što je sa Sberbankom i mogućnošću širenja ruskog utjecaja, Petrov odgovara:

"To je mogućnost izbora na privatnom tržištu. A ono što je puno važnije jest da ako postoji mogućnost da neke stvari sami odradimo smatram da je to višestruko bolje za nas jer bilo koji drugi strani igrač neće mariti za naše interese, on će se voditi svojim osobnim interesima, a ovu stvar možemo sami riješiti". Petrova su novinari pitali i koji bi to bio najbolji model rješavanja pitanja Agrokora:

"Imate više modela, a ja ću vam reći samo jedan zbog kojeg su oni pomislili na nacionalizaciju, a to je klasični "in&out" potez u trenutku kad vam se ruši kompletan gospodarski sustav. Da ulazite, stabilizirate, konsolidirate tvrtku, a nakon toga je dijelite, prodajete, a u tom slučaju, kada to napravite, hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne i ono što se može dogoditi jest da upravo to ostane u hrvatskim rukama". Petrov je naglasio da je to samo jedan od modela, a da će Vlada, odnosno dva politička partnera, biti spremna djelovati ako dođe do te inicijative.

Smatra i da je jako bitna inicijativa dobavljača te poručuje da je "sumnjičav" prema bankama pogotovo nakon "svega što su odradile u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj". Smatra da one gledaju samo profit dok je dobavljačima i tvrtkama koje su naslonjene na Agrokor te koje zapošljavaju stalo puno više do cijele priče.