Politika

TRZAVICE U VRHU VLASTI

Predsjednica želi posebno Ministarstvo demografske obnove, Plenković nije oduševljen

"Hrvatska kakvu trebamo" naziv je konferencije Večernjeg lista koja je u Zagrebu okupila neke od vodećih stručnjaka koji su predložili rješenja za najveće probleme u zemlji, od ekonomije, poljoprivrede, energetike, pa sve do demografije.

Kolinda Grabar Kitarović   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Upravo je nju posebno istaknula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručivši da je demografska obnova primarna zadaća. No, dok predsjednica smatra da je zbog toga nužno osnovati posebno Ministarstvo demografske obnove premijer tom idejom: nije oduševeljen.

Porazni demografski podaci već odavno zvone na uzbunu.

"Hrvatska je od 1991. do 2017. izgubila 10 posto stanovništva. Broj stanovnika mladih od 0 do 14 pao je za 33 posto, 9600 razreda sa 30 učenika je nestalo. I udio radnog kontingenta smanjio se sa 3 milijuna na 2 milijuna i 600 tisuća" poručuje demograf Anđelko Akrap. Naglašava da je za rješenje ovog velikog problema nužan društveni konsenzus, te snažna pronatalitetna politika, što, između ostalog, uključuje suzbijanje rada na određeno, smanjenje nezasposlenosti , te rješenje stambene problematike mladih. Da je situacija izvanredna i da su stoga nužne izvanredne mjere smatra predsjednica Grabar Kitarović. Ističe da treba osigurati mehanizme koji će roditeljima olakšati roditeljstvo, stimulirati povratak iseljenika, te pristupiti provedbi dugoročne politike useljavanja. Svime time trebalo bi se pozabavit zasebno Ministarstvo demografske obnove.

"Važno je što je Vlada demografiju podigla na ministrasku razinu, ali posebno Ministarstvo demografske obnove s vrlo širokim ovlastima temeljna je pretpostavka za daljnje korake" Ta ideja međutim nije baš najbolje sjela premijeru Plenkoviću.

"Je li prije bilo takvog ministarstva? Hajde, budimo realni! Imamo ministricu Murganić koja se bavi demografskom politikom i socijalnom politikom, koja ima kvalitetnog mladog državnog tajnika i tim. Ako je nešto prioritet rada ove Vlade, onda je to demografija', kazao je Plenković. Što država može učiniti u kratkom roku? "Mislite kao što sam ja dobio kćer, eto vam poticaj. Mjere smo naveli vrlo su precizne, porezna reforma, porodiljne naknade" Imamo ministarstvo koje se bavi demografijom, poručuje ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić. Ističe da je Vlada već povukla neke poteze, no da je nužno strpljenje jer se problem koji smo desetljećima zanemarivali ne može riješiti preko noći. Između ostalog smatra da su potrebne izmjene Zakona o radu.Hoće li demografska mjera biti i ograničavanje rada nedjeljom?

"Želim da budemo usuglašeni i ponavljam na tom ćemo primjeru pokazati koliko nam je svima stalo do demografske revitalizacije", rekla je Murganić.