Gospodarstvo

RUSI ULAZE U UPRAVU KOMPANIJE

Sutra dobavljači na sastanku s Vladom i konačni plan za Agrokor?

Kakva je budućnost Agrokora i što poduzeti da se cijela situacija riješi - bila je tema sastanka pet najvećih dobavljača koncerna koji su najavili da će sutra razgovarati s Vladom, a potom i s Agrokorom. Istodobno u zraku visi iskazivanje namjere ruske Sberbanke da uđe u upravljačku strukturu Agrokora, a plan izlaska iz krize najveće hrvatske kompanije trebao bi biti poznat sutra.

Sastanak Agrokorovih dobavljača u upravi Kraša   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Istodobno u zraku visi iskazivanje namjere ruske Sberbanke da uđe u upravljačku strukturu Agrokora, a plan izlaska iz krize najveće hrvatske kompanije trebao bi biti poznat sutra.

U zgradi Kraša održan je sastanak predsjednika uprava prehrambenih kompanija - Vindije, Dukata, Francka, Podravke i Kraša o situaciji u Agrokoru. Pred novinare je stao predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić:

"Ono što je bila intencija sastanka jest da koordiniramo naše aktivnosti i mišljenja vezano za trenutnu situaciju u poslovanju u Hrvatskoj. Prvenstveno mislimo na koncern Agrokor. Kad je riječ o budućnosti, da koordiniramo aktivnosti koje ćemo voditi i o kojima ćemo razgovarati sa svim dionicima ubuduće u tom procesu. Prvenstveno mislimo na Vladu, koncern Agrokor i ostale financijske institucije. Ono što nam je svakako u planu i intencija prvo je stabilnost naših kompanija i stabilnost poslovnog koncerna Agrokor, našeg najvećeg distributera i našeg najvećeg kanala za prodaju u Republici Hrvatskoj", rekao je Bulić. Već sutra dobavljači bi trebali sjesti za stol s Vladom, a potom i s Agrokorom. Sastanak u Vladi s ministricom gospodarstva potvrđuje i premijer Andrej Plenković.

"Hrvatska Vlada radi na tome da održi gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje i želimo također konsolidaciju Agrokora i njegovih poslovanja". Smatra da još ima puno internih stvari koje kompanija treba napraviti te da je preuranjeno govoriti tko bi kompaniju mogao preuzeti. No na pitanje treba li Hrvatska strahovati od ruskog preuzimanja, odgovorio je:

"Hrvatska vlada vodi računa o interesima hrvatske države. Nije Vlada ta koja je birala kome će i od koga kompanija koja je u privatnom vlasništvu dobivati ili tražiti kredite", zaključio je premijer. Najveći vjerovnik Agrokora ruska je Sberbanka, a prvi zamjenik direktora Maksim Poletaev još je u subotu za agenciju Bloomberg istaknuo da banka ne želi preuzeti tvrtku već priprema tromjesečni plan likvidnosti koji bi trebao biti odobren do sutra. No namjera da Rusi uđu u upravljačku strukturu kompanije iskazana je. Iz Agrokora sinoć priopćenje da opstojnost tvrtke i njenih kompanija nije upitna te da zajedno s ključnim investitorima rade na novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika:

"Pozicija i opstojnost Agrokora i njegovih kompanija nije upitna. Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze. Odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao nauštrb naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima. Važno je naglasiti da u tom procesu imamo snažnu podršku svojih ključnih dionika". A kad je o modelima riječ, za predsjednika Sabora i Mosta Božu Petrova opcija nisu Rusi već smatra da ovu situaciju možemo sami riješiti:

"Imate više modela, a ja ću vam reći samo jedan zbog kojeg su oni pomislili na nacionalizaciju, a to je klasični "in&out" potez u trenutku kad vam se ruši kompletan gospodarski sustav. Da ulazite, stabilizirate, konsolidirate tvrtku, a nakon toga je dijelite, prodajete, a u tom slučaju, kada to napravite, hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne i ono što se može dogoditi jest da upravo to ostane u hrvatskim rukama".

"Bitno je znati za sve građane RH da je taj gospodarski sustav naslonjen, odnosno 150 tisuća građana i radnih mjesta je naslonjeno i više od 5000 dobavljača, i kada kažem da će se štititi gospodarski sustav to znači da će se stvoriti modeli, da postoje već određeni modeli po kojima će se zaštititi svi oni koji nisu krivi za ovu situaciju, a u tim svim modelima ne postoji niti nacionalizacija niti gospodin Todorić ni u upravljačkoj ni u vlasničkoj strukturi", rekao je Petrov. No da ne treba dramiti oko širenja ruskog utjecaja na Hrvatsku smatra HNS-ov šef Ivan Vrdoljak.

"Mislim da tu nema nikakvog političkog interesa Rusije u kontroli pojedine tvornice u Hrvatskoj. Ne vidim ga. Nek mi netko kaže drugačije. Mislim da je to isključivo poslovni i financijski interes koji se mora, da tako kažem, razumjeti". Ipak Vrdoljak naglašava da Vlada i vlasnici Agrokora moraju vidjeti koji je postupak restrukturiranja i refinanciranja postojećih obveza kako bi doveli kompaniju do stabilnosti.