Svijet

PRLIĆ

Hrvati su morali organizirati Herceg-Bosnu jer centralne vlasti nisu funkcionirale

Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu počela je žalbena rasprava u slučaju šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih za ratne zločine nad muslimanima u BiH.

Ilustracija   FOTO:pixabay.com
Piše: Media Servis

Žalbe na prvostupanjsku odluku suda iz 2013. kojom je šest čelnika vojnog i političkog vrha Herceg-Bosne osuđeno ukupno na 111 godina zatvora uložili su i obrana i tužiteljstvo. Prema riječima samih sudaca, radilo se o najduljim, najkompliciranijim i najtežim procesom na Haaškom sudu, a šestorka je u pritvoru, bez pravomoćne presude, već 12 godina. Rasprava će trajati sedam dana, a prvooptuženi Jadranko Prlić istaknuo je da je prvostupanjsko vijeće trebalo razmotriti sve transkripte.

"Tuđman u kontinuitetu bez obzira na sudionike, interni krug, međunarodne predstavnike, Hrvate ili muslimane iz BiH govori identično podupirući nezavisnost BiH izjašnjavajući se protiv promjene granica, za suradnju s muslimanima, protiv rata, odbija pripojenje Hercegovine što mu nudi Izetbegović. Navodni teritorijalni cilj zločinačkog poduhvata granice Banovine je pogrešan", izjavio je Prlić koji će dijelom sam iznositi svoju žalbu. Dodao je kako su Hrvati morali organizirati Herceg-Bosnu zbog obrane jer centralne vlasti nisu funkcionirale.

"Da je Vijeće pravilno prosudilo dokaze, ne bi moglo nikako zaključiti da je Hrvatska strana jednostrano provodila Vance-Owenov plan koji je zajednički i usuglašen jer je odluke o njegovu provođenju donijela i muslimanska strana. Prihvatila ga je, usvojila u svojoj skupštini, a već je u siječnu Izetbegović daje nalog stranci da formira promisijski organ", istaknuo je prvooptuženik. Obrana je tražila da se zbog pogrešnih zaključaka u presudi o postojanju udruženog zločinačkog pothvata njihovi branjenici oslobode ili da se predmet vrati na ponovno suđenje, a Prlićev odvjetnik Michael Karnavas, pak, smatra da je sud znamario kontekst zbivanja u BiH te poručio:

"Nemam snage za ponovljeno suđenje. Jedina je ispravna odluka da se teza o UZP-u odbaci jer za to ne postoje dokazi". Hrvatska je ocijenila da vijeće u presudi nije ponudilo nijedan dokaz da su Tuđman, Šušak i Bobetko počinili ili namjeravali da se počine ti zločini, no haški suci su odbili zahtjev Hrvatske da se uključi u postupak kao 'prijatelj suda'. Pravomoćna presuda žalbenoga vijeća očekuje se krajem godine, a ako presuda ostane kakva jest, neki bi krugovi iz BiH mogli pokrenuti tužbu protiv RH. Stoga je cilj obrane u žalbenom postupku rušiti tezu o stvaranju velike Hrvatske.