Ostalo

UNAPRJEĐENJE SURADNJE NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Bosanskohercegovačka željeznička javna korporacija u posjetu HŽ Infrastrukturi

Predstavnici HŽI-a održali su sastanak s predstavnikom Ministarstva komunikacija i prometa BiH te delegacijom Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije koja djeluje kao zajednički predstavnik entiteta Federacije BiH i Republike Srpske.

Ilustracija   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Korporacija je i koordinirajuće tijelo u međunarodnom i međuentitetskom željezničkom prometu, te obnovi i harmonizaciji željezničke infrastrukture s EU standardima. Razgovaralo se o potrebi uklanjanja tzv. uskih grla, obnovi i modernizaciji zajedničkih pravaca, mogućnostima revitalizacije Unske pruge, usklađivanju i harmonizaciji opreme na željezničkoj infrastrukturi, razvoju projekta jadransko - jonske pruge te mogućnosti zajedničkog nastupa prema EU-ovim fondovima.

Osim toga govorilo se o unaprjeđenju suradnje na graničnim prijelazima te je u tu svrhu usuglašeno formiranje zajedničke radne skupine za izradu novih sporazuma o prometu vlakova u graničnim kolodvorima. Dogovoreno je kako će se u svrhu realizacije zajedničkih ciljeva dodatno intenzivirati suradnja HŽ Infrastrukture i Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije.

Na sastanku su ispred domaćina HŽ Infrastrukture sudjelovali član Uprave Ivan Kršić, voditeljica službe za EU fondove Sanja Vučić, direktorica Razvoja i investicijskog planiranja Janja Groš, direktor upravljanja željezničkim infrastrukturnim podsustavima Damir Ćavar, direktor organizacije i regulacije prometa Alen Križić te Zrinka Čanaki Zaić iz Pristupa infrastrukturi. Bosanskohercegovačku delegaciju na sastanku su predstavljali Mladen Goluža ispred Ministarstva komunikacija i prometa BiH, te iz Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije zamjenik generalnog direktora za operacije Nijaz Puzić i zamjenik generalnog direktora za infrastrukturu Zlatko Bevanda.