Ostalo

PLENKOVIĆ O BUDUĆNOSTI EU

Višebrzinska Europa mora biti uključiva za sve

Uoči 60. obljetnice Rimskih ugovora u Hrvatskom državnom arhivu održana je konferencija o Budućnosti Europske unije, postignućima, izazovima i perspektivima.

Andrej Plenković   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

Velika 60. obljetnica dolazi u svjetlu Brexita, ali i najavljene Europe više brzina. Hrvatski čelnici, predvođeni premijerom Plenkovićem, akademici, te europarlamentarci okupili su se u Zagrebu kako bi, uoči obljetnice, artikulirtali hrvatske stavove kad je u pitanju budućnost Europe. Brexit je bio težak i nepotreban udarac i pogreška, smatra Plenković:

"Koja je dovela do "loše" situacije za Camerona, do "loše" situacije za Ujedinjenu kraljevinu i i očito do "loše" situacije za cijeli europski projekt", kaže Plenković. Tek ćemo u godinama pred nama moći vidjeti koliko je ta kriva politička procjena koga koštala, kaže Plenković i dodaje kako će Hrvatska, prema nekim procjenama, najmanje osjetiti posljedice Brexita. Kad je riječ o Europi više brzina, Plenković poručuje: spremni smo i na takvu integraciju, no upozorava:

"Višebrzinska Europa ne smije se pretvoriti, via facti, u Europu u kojoj 5 ili 6 najvećih država utemeljiteljica odlučuje za sve. Taj proces mora biti uključiv za sve one koji žele ići u tješnju, dublju integraciju", kaže. Sve obveze koje smo preuzeli unutar EU odgovorno ćemo ispuniti, bez da se pritom ugrozi naša stabilnost i unutarnji procesi, kaže Plenković koji pozitivnim vidi i gospodarske trendove, pa zaključuje:

"Nastavit ćemo s vođenjem odgovorne ekonomske i fiskalne politike te poticati na sve moguće načine i rast BDP-a i smanjenje javnog duga. Premda smo suočeni s nekim od krupnijih izazova za stabilnost našeg gospodarskog i financijskog sustava i za to odgovornom politikom možemo naći rješenje", zaključuje premijer.