Društvo

POTROŠNJA NA INTERNETU POVEĆANA ZA 30 POSTO

Hrvati u danu potroše 4 milijuna kuna na internetu!

Podaci Hrvatske narodne banke govore o povećanju online trgovine za čak 30 posto više nego prije godinu dana. Istodobno, dvije trećine svih potrošača koji će danas nešto kupiti u zemlji, najprije će na internetu potražiti informacije o proizvodima i uslugama.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Jutarnji.hr

Istraživanje Europske komisije Digital Agenda Scoreboard pokazalo je da svaka dva od tri hrvatska potrošača na internetu traži informacije o proizvodima i uslugama, što je isti omjer kao i u EU.

Ukupna vrijednost transakcija putem interneta u 2015. iznosila je 1.5 milijardi kuna, a u 2014. približno 1 milijardu kuna. 

Odluku o online kupovini donijet će svaki treći građanin Hrvatske.

Europska komisija procjenjuje pak da samo interakcija s kupcima putem interneta malim i srednjim tvrtkama tijekom tri godine može povećati prodaju za petinu u odnosu na usporedive konkurente koji imaju malu ili nikakvu prisutnost na internetu.

Iako podaci pokazuju da je interakcija na internetu ključna za povećanje prihoda, zasad je 40 posto domaćih tvrtki prisutno na društvenim mrežama, njih 15 posto koristi neki CRM (customer relationship management) sustav koji im omogućuje praćenje navika potrošača, samo svaka treća domaća tvrtka oglašava se putem interneta, a njih 40 posto od ukupno 105 tisuća malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj ima internetsku stranicu s nekom naprednom funkcijom.

Izvor: Jutarnji.hr