Gospodarstvo

USKLAĐENI TEHNIČKI DETALJI

HEP potpisao Ugovor o nabavi plina s INA-om

Uprava HEP-a donijela je 7. ožujka odluku o potpisivanju ugovora o nabavi plina s INA-om.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media servis

Nakon usklađenja tehničkih detalja ugovora i provedenih svih potrebnih procedura sukladno zakonskim propisima, Ugovor je potpisan danas, izvijestili su iz HEP-a. Odluke je donesena, kako se ističe, na temelju najpovoljnije ponude u postupku natječaja nabave plina za kućanstva te dodatno snižene cijene plina u više krugova pregovora s najpovoljnijim ponuditeljem INA-om.

HEP d.d. time je, kažu,ispunio zakonsku obvezu iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina koji ga obvezuje da obavlja reguliranu djelatnost opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina.

"Bitni parametri koji će utjecati na rezultat poslovanja s plinom HEP grupe bit će kretanje nabavne cijene plina na tržištu i veleprodajne cijene plina (cijene za opskrbljivače), kretanje tečaja valuta, dinamika isporuke i količine plina u odnosu na klimatske uvjete te zavisni troškovi. HEP će dodatno koristiti sinergijske efekte plinskog portfelja HEP grupe u svrhu postizanja što nižih troškova i konačnog cilja - pozitivnog rezultata u poslovanju s plinom, a što će biti poznato tek na kraju ogrjevne sezone 2017./2018. Potpisom ovog Ugovora Uprava HEP-a d.d. izbjegava izvjesnu znatnu štetu zbog već nastalih troškova u vezi s obavljanjem djelatnosti opskrbljivača na veleprodajnom tržištu za sljedeću sezonu, temeljem preuzetih troškova sukladno zakonskim obvezama, kao što su zakup skladišnih kapaciteta, zakup transportnih kapaciteta i drugi zavisni troškovi. U tom smislu potpisivanje Ugovora je odgovoran potez Uprave u interesu HEP-a, potrošača i opskrbljivača u obvezi javne opskrbe plinom kućanstava te stabilnosti plinskog tržišta" stoji u priopćenju.