Događanja

8 GODINA HRVATSKOG ČLANSTVA

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a upozorava: Sloboda nije besplatna

Hrvatska je prije 8 godina primljena u NATO savez. Na svečanosti u Hrvatskom saboru mnogi su se dužnosnici, zajedno s gostima iz ove najveće vojne alijanse prisjetili tih trenutaka, ali i podsjetili na sigurnosne ugroze današnjice.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Alli pohvalio je doprinos Hrvatske u savezu, ali i podsjetio na nove izazove koji donosi sigurnosno okruženje. Prstom je upro u Rusiju, koja, kako kaže, postaje sve agresivnija i provodi nove načine hibridnog ratovanja. Prijetnje dolaze i s Mediterana u obliku terorizma i migracije. Da bismo se suočili sa svim prijetnjama, moramo biti ujedinjeni, podcrtava Alli i upozorava da na ulaganje u NATO moramo gledati kao investiciju za vlastitu sigurnost.

„Sloboda nije besplatna. Zapisano je to na vojnom groblju u Washingtonu“. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević svjestan je problema u kojem se našla Hrvatska koja godinama otkida iz vojnog proračuna. Iako kaže da će Hrvatska nastaviti ulagati u naoružanje, ipak ostao je zakopčan pri spomenu na prizemljene vojne zrakoplove i transportne helikoptere. 

"Što se tiče aviona i helikoptera, ono što nije sigurno neće biti u zraku. Upravo zbog tog zabrinjavajućeg stanja hrvatskih aviona da sustavno riješimo to pitanje", rekao je ministar Krstičević. Iako je ministarstvu obrane 2017. godine povećan budžet 9 posto, treba obnoviti zrakoplovstvo i mornaricu, a i NATO savez traži podmirenje obveza zemalja članica i izdvajanje 2 posto BDP-a za obranu. Ne ide nam na ruku ni kompliciranje sigurnosnog stanja u susjedstvu, stoga Krstičević još jednom najavljuje donošenje Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i zaključuje.

 "U četvrtak ćemo raspravljati o Nacionalnom planu kako i na koji način doći do ulaganja od 2 posto. Hrvatska sigurno želi biti pouzdan i čvrst partner. Smatram da je Hrvatskoj potrebna borbena komponenta ako želimo biti država i da nas drugi smatraju državom. To je naš odnos prema budućim generacijama", rekao je Krstičević.