Društvo

UPOZORENJE IZ HAK-A

Novi režim na granicama - pojačane kontrole

Od petka, 7. travnja u primjeni će biti sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima Europske unije

Ilustracija   FOTO:Pixabay

Zbog novog režima i pojačanih kontrola na prijelazima moguća su duža čekanja pri prelasku svih granica u RH, upozoravaju iz HAK-a.

Napominje se kako su dosad granične kontrole bile brze i jednostavnije, no od kraja sljedećeg tjedna očekuju nas vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka.

Granična policija detaljno će provjeravati svaku putnu ispravu i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere, vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo. Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati osobito tijekom blagdana, praznika i turističke sezone.

Kako bi izbjegli neugodnosti i probleme na granicama građani se, među ostalim, savjetuju da prije puta provjere sve dokumente, osobito ukoliko su tijekom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni.