Politika

MINISTAR OPTIMISTIČAN

Cappelli: Za Uskrs očekujemo preko 10 posto više turista

Za vrijeme uskršnjih praznika Hrvatsku će posjetiti 10 posto više turista nego što je to bilo prošle godine, predviđa ministar turizma Gari Cappelli.

Gari Cappelli   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

U prva 2-3 mjeseca Hrvatska bilježi veliki iskorak u smislu povećanja broja gostiju, naročito u kontinentalnom dijelu, a što se tiče uskršnjih praznika, očekuje se još veći iskorak, otkrio je ekskluzivno za Media servis ministar Cappelli.

 "Povećanje naravno da će za Uskrs biti daleko drastičnije, veće i možemo reći u dvoznamenkastim brojevima u odnosu na Uskrs prošle godine, bez obzira u kojem je mjesecu bio, i po svim najavama negdje sigurno očekujemo preko 10 posto povećanje", izjavio je Gari Cappelli.Na upit koliko na povećanje prometa i broja turista utječe i kasniji termin Uskrsa, ministar odgovara:

"Naravno da je daleko kvalitetnije kad je taj mjesec Uskrs nego kao što je bio prošle godine u trećem mjesecu kada turisti odlaze na skijanje i skijališta su još uvijek popularna. Sada je već interesantnije otići na morske destinacije", istaknuo je ministar turizma.Dodao je kako se zbog kratkoće praznika radi o turistima koji su tradicionalno vezani uz dolazak u Hrvatsku oko uskršnjih blagdana. Dakle autogosti iz Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke.Međutim, očekuje i veći broj noćenja kao i promet 15-ak dana nakon Uskrsa kada u Hrvatskoj imamo intenzivna događanja poput sv. Marka i 1. maja kada su u prvom planu wellness i zdravstveni turizam, gastronomija, ribolov kao i cikloturizam.

Ministar Cappelli danas je predstavio novi program usmjeren na jačanje cikloturizma isključivo na 14 kontinentalnih županija kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta za što je Ministarstvo osiguralo 5 milijuna kuna. U Europi je više od 60 milijuna cikloturista čija je dnevna potrošnja za 30 posto veća stoga se rado o najpoželjnijem održivom turizam, kojim se može vrlo brzo doći do konkretnih rezultata, smatra Cappelli.

"Cilj je da povežemo sve te županije na određeni način, da ne odvajamo jednu od druge jer smatramo da na taj način stvaramo sjajne rute koje će biti prepoznatljive i europskoj mreži cikloturista", izjavio je ministar Cappelli.Javni poziv za županije je otvoren do 26. travnja.