Svijet

ORUŽIJE ZAVRŠILO U RUKAMA TERORISTA

Assad: Hrvati su bolje od ostalih Europljana shvatili što se događa u Siriji

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad izjavio je kako hrvatski narod nije odgovoran za pogreške koje su učinile njihove vlade, misleći na hrvatsko oružje koje je završilo u rukama Islamske države

Ilustracija   FOTO:Sandra Simunovic / CROPIX
Piše: Media servis

Hrvati su bolje od ostalih Europljana shvatili što se događa u Siriji i ne držim hrvatski narod odgovornim za pogreške koje su učinile njihove vlade, izjavio je Bashar Al-Assad za Večernji list referirajući se na to što je prethodna hrvatska Vlada isporučila oružje Washingtonu koje je završilo u rukama terorista.

"Možda zbog financijskih ili političkih inetersa, možda je to bilo popuštanje pod pritiskom drugih zapadnih sila, ali bilo kako bilo oni su prodali interese i principe hrvatskog naroda u zamjenu za petrodolare ili za uske političke interese tih dužnosnika", rekao je sirijski predsjednik. Dodao je kako je Hrvatsku, kao i bivšu Jugoslaviju Sirija uvijek smatrala prijateljima te da se nada kako sadašnja Vlada ne dijeli isto mišljenje oko isporuke oružja kojim su teroristi u Siriji ubijali nedužne. Smatra da je moguće obnoviti političke, diplomatske i ekonomske odnose s našom zemljom. Ranije ovog tjedna sirijsko zrakoplovstvo izvršilo je kemijski napad na Kan Šejkun pri čemu je ubijeno 72 civila, među kojima je 20-ak djece. Diljem svijeta osuđuje se ovaj napad, čemu se pridružio i američki predsjednik Donald Trump koji je obećao odgovoriti na tu 'uvredu čovječanstvu' od strane Assadova režima.

"Taj napad na djecu ostavio veliki utjecaj na mene. Moje stajalište prema Siriji i Assadu se bitno promijenilo", izjavio je Trump.Assad, pak, tvrdi da Trumpova administracija ne želi stabilnost u Siriju budući da su poslali svoje trupe bez suradnje i bez zahtjeva legitimne sirijske vlade. Dodao je kako se američka politika općenito zasniva na kreiranju kaosa i sukoba između država diljem svijeta. Zaključio je i da se Europa neće zaštititi od terorista jer iste podržava direktno ili nedirektno.