Društvo

UMREŽAVANJE STRUČNJAKA U OKVIRU SEKTORA POLJOPRIVREDE

Zaposlenici Ministarstva poljoprivrede učili kako prepoznati prijevare u korištenju EU fondova

U Ministarstvu poljoprivrede održana je radionica o prevenciji i otkrivanju prijevara u korištenju EU fondova, a bila je namjenjena djelatnicima institucija koje rade s fondovima EU za poljoprivredu

Tomislav Tolušić   FOTO:Robert Fajt / CROPIX
Piše: Media servis

Također, cilj je i umrežavanje stručnjaka u okviru sektora poljoprivrede i razmjena njihovih iskustava u svjedočenju i suzbijanju prijevara. Podsjetimo, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije nekoliko je tjedana stopirao isplatu te zatražio kontrolu isplate svih poticaja, pa tako i onih za korištenje pašnjaka. Ne najavljeni obilazak državnih inspektora otkrio je gomilu nepravilnosti na čak polovici pašnjaka. Ondje nisu bili pašnjaci, nego zapuštene površine, a korisnici nisu imali ni jedno grlo stoke. Ali su zato godinama uredno uzimali novac. Ministar Tolušić ipak je na otvaranju radionice kazao da mi nismo toliko loši.

"Ali još uvijek ima puno slučajeva kod nas koje možemo ispraviti. Tako da će ova radionica pomoći prije svega djelatnicima Ministarstva, ali i Agencije za plaćanje da nas se upozna što još možemo popraviti da problema u budućnosti ne bi bilo. Mi imamo svoje službe i svoje kontrole i moramo znati kako prepoznati potencijalne prevarante, a nažalost takvih uvijek ima. Ne samo u EU fondovima nego i u izravnim plačanjima, u poticajima", rekao je ministar Tolušić. Kao administracija moramo biti brzi i efikasni, napomenuo je ministar te dodao.

"Ali moramo biti apsolutno prvi, pogotovo vi koji sjedite u ovoj dvorani, kada govorimo o sprječavanju nepravilnosti i potencijalnih prekršaja. Znači nema nedodirljivih, nema nikoga tko je dobar s ministrom, tko je dobar s državnim tajnikom, pomoćnikom ili s bilo kime u ovoj državi. I ne morate se bojati nikoga, nego trebate samo raditi svoj posao. I tko god vas bude nazvao i tražio da nekom nešto prolongirate ili progledate kroz prste, slobodno se javite meni", poručio je ministar. Radionicu je vodio Peter Baader, savjetnik Europske komisije za borbu protiv nepravilnosti i prijevara. Rekao je da do nepravilnosti može doći nenamjernim administrativnim pogreškama te da ih ne smjemo miješati sa prijevarama.

"Iz naše perspektive u Bruxellesu Hrvatska nije posebno rizična. Informirao sam se prije dolaska u Zagreb kako bi vidio postoji li neki specifični problem u Hrvatskoj i to nije slučaj. Naravno da s Bruxellesom nije iskomuniciran baš svaki problem u Hrvatskoj. Ali iz naše perspektive jasno je da Hrvatska nije na radaru po pitanju nepravilnosti i prijevara", rekao je Peter Baader.