Lokalni izbori 2017

DO PROSPERITETA ULAGANJEM U ZNANJE

GOGO: Vrkiću, prepustite vođenje grada onima koji su dorasli!

"Gospodine Vrkiću, prepustite vođenje grada onima koji su dorasli tom zadatku», poručili su danas u koaliciji Građanske opcije grada Osijeka i stranke Pametno na konferenciji za novinare pod nazivom «Kakvo je znanje potrebno za budućnost grada Osijeka". Članovi koalicije predstavili su i svoju viziju za budućnost obrazovanja, kao i razvoja IT sektora u Osijeku.

koalicija Građanske opcije grada Osijeka i stranke Pametno   FOTO:Misija Osijek Facebook
Piše: STV / Republika.eu

U koaliciji Građanske opcije grada Osijeka i stranke Pametno istaknuli su kako znanje predstavlja najbitniju stavku za razvoj ne samo grada, već i svake zemlje. Kandidat koalicije za gradonačelnika Osijeka Miroslav Vanek kazao je kako se gospodarski prosperitet postiže ulaganjem u znanje što su svojim primjerom pokazale brojne europske države. Najavio je i kako će, ukoliko postane gradonačelnik Osijeka grad pokrenuti uz pomoć stručnjaka.

"Gradonačelnik u današnje vrijeme ne može znati sve, ali se mora okružiti osobama koje su stručne, koje imaju informacije i koje predlažu provodive projekte", rekao je Miroslav Vanek, kandidat GOGO-e za gradonačelnika Osijeka.

U koaliciji GOGO-Pametno upozorili su kako u osječkim vrtićima i školama nedostaje stručnih suradnika s obzirom na broj djece te su apelirali da se to promijeni. Dodali su i kako u gradu nema dovoljno škola i vrtića, što otežava organizaciju produženog boravka koji bi trebao biti standard. Kao prijelazno rješenje, dok se ne otvore nove škole predlažu suradnju s udrugama kakva je primjerice Dokkica. Traže i odvajanje gradskog upravnog odjela za kulturu i društvene djelatnosti te stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja.

"Kada je u pitanju osječko Sveučilište gdje sam i ja zaposlenik svjesni smo i poštujemo sveučilišnu autonomiju, no apeliramo da vodstvo sveučilišta prilagodi studijske programe potrebama tržišta rada koje trenutno nije tako te kako bi studenti u biti bili konkurentniji te kako bi se povećala njihova zapošljivost", dodala je Ivana Štibi, 

U koaliciji su upozorili i kako je IT industrija najjača uzdanica grada Osijeka, no kako ju politika uopće ne razumije, te kako gradskoj upravi, unatoč obećanjima, razvoj informatičke infrastrukture nije prioritet. Naime, istaknuli su kako je gradonačelnik Vrkić još 2014. odobrio studiju razvoja grada Osijeka do 2020. godine, no kako se od tada grad nije maknuo s mrtve točke.

"Gospodine Vrkiću, zašto se opet kandidirate za gradonačelnika? Mislite li da možete od Osijeka napraviti grad koji će mladima dati priliku? Mislite li da možete pokrenuti ovaj usnuli grad? Mi znamo da mi to možemo i zato se danas borimo. Koji je vaš razlog?" , zaključio je Vanja Dunjevac predsjednik GO stranke "Pametno".

Smatraju i kako se Osijek mora uključiti u sve projekte širenja širokopojasnog pristupa internetu te da do 2021. godine 95% priključaka u gradu mora imati brzinu od najmanje 30 megabita u sekundi. Traže i da gradski servisi budu dostupni na internetu, ali i da grad Osijek uvede koncept pametnog grada, po uzoru na ostale gradove u okruženju.