Lokalni izbori 2017

DRAGAN VULIN

Gradonačelnik ne može samo sjediti u svome uredu i čekati da se njemu dolazi na noge

Predsjednik HDSSB-a i kandidat za gradonačelnika Osijeka u razgovoru za Glas Slavonije govorio je o stanju u stranci i predstojećim lokalnim izborima.

Kandidat za gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin sa kandidatima za zamjenike   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

"Sa sigurnošću mogu reći da je HDSSB preživio krizu. Naime, 15. siječnja ove godine održali smo unutarstranačke izbore na kojima je izabrano čelništvo koje će u sljedeće četiri godine voditi HDSSB. Konačna potvrda o stabilizaciji Stranke stigla je iz Ministarstva uprave u obliku dva rješenja kojima Ministarstvo odbija zahtjev pučista te prihvaća naš zahtjev za upis promjena u Registru političkih stranaka. Oni koji su nečasno organizirali i predvodili puč nisu više dio HDSSB-a i oni su za nas prošlost. Naravno da mi nije drago što se to dogodilo, ali savjest mi je potpuno čista jer sam učinio sve da ne dođe do sukoba. No, pojedincima koji su bili kolovođe pobune upravo je sukob i destrukcija bio cilj, a sve zbog osobnih interesa i ambicija. Pokazali smo zajedništvo, odlučnost, snagu i dostojanstvo u najtežim trenutcima. No, to je iza nas", rekao je među ostalim Vulin, koji je siguran u dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima:

"Mi smo regionalna stranka desnog centra s vrlo jasnim programom koji nas čini jedinstvenima. Članovi HDSSB-a vjeruju u naš program i naša načela i da su htjeli biti članovi bilo koje druge političke stranke, onda bi to i bili".

Govoreći o svojoj kandidaturi za gradonalčelnika Osijeka, Vulin je rekao:

"U fokusu moga predizbornog programa bit će razvoj gospodarstva u našem gradu. Smatram da gradska uprava na tom polju može učiniti puno više nego što to čini ova aktualna. Također, činjenica je da ako nam je gospodarstvo slabo, ne može ni u sferi prosvjete, kulture, sporta, predškolskog odgoja i socijalne skrbi biti dobro. Prije svega, mislim da gradska uprava mora uspostaviti dijalog s poduzetnicima koji rade i zapošljavaju u našem gradu te im pomoći da unaprijede svoje poslovanje i zapošljavaju još više. Nadalje, ključna stvar su investicije. Danas jedini građevinski kran u našem gradu vidim na gradilištu Centra za autizam, za koji sam se, zajedno s roditeljima djece s poremećajem iz autističnog spektra, snažno zauzimao".

Upitan što zamjera gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću, Vulin je rekao:

"Gradonačelnik ne može samo sjediti u svome uredu i čekati da se njemu dolazi na noge. Tako se možda moglo nekada davno, ali danas gradonačelnik mora biti u službi svojih sugrađana. Usporedio bih to s vođenjem tvrtke. S menadžerom koji samo sjedi u uredu ili u kafiću i čeka da mu posao dođe sam od sebe tvrtka će brzo u stečaj. Uspješan menadžer uz dobru organizaciju posla mora biti i često na terenu aktivan u traženju posla za svoju tvrtku, kao što smatram da i gradonačelnik mora uporno lobirati i tražiti prilike kako bi usmjerio investicije u svoj grad te osigurati okvir koji će omogućiti da se nove prilike brzo i jednostavno pretvore u investicije. U tom smislu mora doći do promjene načina razmišljanja i djelovanja gradonačelnika i njegova tima. Ako to ne uspijemo, nemamo što niti očekivati, osim daljnjeg egzodusa i besperspektivnosti. Ako naši sugrađani ne mogu živjeti od svoga rada u svome gradu, nastavit će ga napuštati. Teška srca, ali nemaju previše izbora. Aktualna gradska uprava na čelu s gospodinom Vrkićem, nažalost, nije se uspješno nosila s izazovima i sada sa sigurnošću možemo reći, na kraju mandata, kako nisu bili dorasli zadatku i nisu bili uspješni. Žao mi je što je tako jer to znači da smo izgubili četiri važne godine".

Cijeli razgovor pročitajte u Glasu Slavonije.