Lokalni izbori 2017

PREDSTAVIO DIO PROGRAMA

Vulin: ''Potaknuti rast gospodarstva u našem gradu bit će najvažniji zadatak buduće gradske uprave, ali i najveći izazov''

Kandidat HDSSB-a za gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin danas je predstavio dio svog programa, iz područja gospodarstva, kojega smatra najvažnijim. "Potaknuti rast gospodarstva u našem gradu bit će najvažniji zadatak buduće gradske uprave, ali i najveći izazov", smatra Vulin koji je najavio i kako će Osijek biti prvi grad u Hrvatskoj koji će imati One Stop Shop (OS Shop) – grad kao brzi i efikasni servis građana i poduzetnika.

Piše: Republika.eu / priopćenje

"Ako nam je gospodarstvo slabo, ako naši sugrađani odlaze iz svoga grada u potrazi za poslom i boljim standardom, onda se nemamo čemu nadati niti u sferi prosvjete, kulture, sporta, socijale, predškolskog odgoja, a što nam je također iznimno važno. Potaknuti rast gospodarstva u našem gradu bit će najvažniji zadatak buduće gradske uprave, ali i najveći izazov. Iako sam, naravno, u potpunosti svjestan i zakonskih i financijskih ograničenja koje Grad ima kao jedinica lokalne samouprave, to nikako ne može biti izgovor jer siguran sam da gradska uprava može učiniti puno više za razvoj gospodarstva, nego što to čini aktualna. S obzirom da sam tehničke struke, volim govoriti o konkretnim i mjerljivim pokazateljima, a u ovom segmentu je relativno lako pratiti rast jer danas imamo 36.553 građana Grada Osijeka koji su zaposleni.

Prije svega, mislim da gradska uprava mora uspostaviti dijalog s poduzetnicima i obrtnicima koji rade i zapošljavaju u našem gradu te im pomoći da unaprijede svoje poslovanje i zapošljavaju još više. Mora se stvoriti poticajna suradnička klima gdje će Grad biti servis i partner poduzetnicima koji su tražili pomoć pri izdavanju dozvola za gradnju novih proizvodnih mjesta ili onih koji su povećanjem ulaganja zadržavali radna mjesta i uvodili nove tehnologije. Konkretno, potrebno je pojednostaviti, ubrzati i pojeftiniti administrativne procedure u nadležnosti Grada te svakom poduzetniku i obrtniku pristupiti individualno. Kroz modele poticanja investicija i novih zapošljavanja, te subvencioniranje kamata za poduzetničke kredite moramo omogućiti unaprjeđenje i razvoj poslovanja naših poduzetnika.

Nadalje, gradska uprava mora proaktivno raditi na privlačenju investitora u Osijek. Gradonačelnik ne može samo sjediti u svome uredu i čekati da se njemu dolazi na noge. Tako se možda moglo nekada davno. Usporedio bih to s vođenjem tvrtke. S menadžerom koji samo sjedi u uredu ili u kafiću i čeka da mu posao dođe sam od sebe, tvrtka će brzo u stečaj. Uspješan menadžer uz dobru organizaciju posla mora biti i često na terenu aktivan u traženju posla za svoju tvrtku, kao što smatram da i gradonačelnik mora uporno lobirati i tražiti prilike kako bi usmjerio investicije u svoj grad te osigurati okvir koji će omogućiti da se nove prilike brzo i jednostavno pretvore u investicije. Danas jedini građevinski kran u našem gradu vidim na gradilištu Centra za autizam. U tom smislu mora doći do promjene načina razmišljanja i djelovanja gradonačelnika i njegovog tima. Ako to ne uspijemo, nemamo što niti očekivati, osim daljnjeg egzodusa i besperspektivnosti.

Osijek će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će imati One Stop Shop (OS Shop) – grad kao brzi i efikasni servis građana i poduzetnika. One Stop Shop će biti mjesto, i fizički i virtualno, na kojemu će građanima i poduzetnicima biti omogućeno maksimalno pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola, obrade zahtjeva za uređenje nogostupa, kolnika, parkova, osvjetljenja, odvoza smeća i ostalih komunalnih poslova. Sve gradske tvrtke će na svojim web stranicama imati OS Shop aplikaciju, a centralna će biti na stranici Grada Osijeka. Cilj je značajno ubrzati i pojednostaviti adiministrativne procedure te izbjeći slanje s jednog na drugi šalter. Dodatno, Grad će sve svoje usluge pružati na jednom mjestu, u jednoj zgradi, a cilj će nam biti na tom mjestu povezati i sve državne i županijske institucije u što kraćem vremenu kako bismo sustav javne uprave učinili što jednostavnijim i pristupačnijim građanima i poduzetnicima, posebno potencijalnim investitorima kojima je jedna od glavnih prepreka za investiranje složenost i dugotrajnost procesa ishođenja svih potrebnih dozvola za realizaciju investicije.

Izuzetno je važno povezati naše Sveučilište, gospodarstvo i Grad kao jedinicu lokalne samouprave, i to u smislu usklađivanja obrazovnih programa s potrebama na tržištu rada te investiranja u transfer znanja iz istraživačkih institucija u poslovni sektor. Smatram da naše Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ima velik potencijal, ali nedovoljno iskorišten. Također, Grad kroz Regionalnu razvojnu agenciju mora biti na usluzi poduzetnicima koji pripremaju projekte za prijavu na natječaje fondova Europske unije.

I na kraju, potrebno je reći da su gospodarske zone u Osijeku relativno dobro komunalno opremljene, ali da nedostaje investicija i gospodarskih aktivnosti u njima. Primjerice, jedina promjena u Industrijskoj zoni Nemetin u protekle četiri godine je promjena imena u Zelenu zonu Nemetin, vjerojatno u skladu s povećanjem zelenila, odnosno korova na području Zone. Smatram da je u svim zonama na području Grada Osijeka potrebno smanjiti komunalni doprinos u cilju poticanja građenja i novih investicija,“ smatra kandidat za gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.