Svijet

NAJVEĆA NENUKLEARNA BOMBA DO SADA KORIŠTENA

SAD bacio "majku svih bomba" u Afganistanu, usmrtila 36 boraca Islamske države

Najmoćnija američka nenuklearna bomba, bačena u četvrtak na istok Afganistana, razorila je mrežu tunela koju koristi Islamska država i usmrtila najmanje 35 njezinih boraca, objavila je u petak afganistanska vlada odbacujući mogućnost civilne žrtve.

Piše: Hina

[14.04.2017. 09:19]
Bomba GBU-43/B, zvana "majka svih bombi", pogodila je u četvrtak navečer uporište IS-a na okrugu Ašin, u istočnoj pokrajini Nangarhar.

"Nakon bombardiranja, strateški položaji IS-a i duboki kompleks tunela razoreni su, a 36 boraca IS-a ubijeno", priopćilo je ministarstvo obrane.

Afganistanska predsjednička palača istaknula je da su poduzete mjere kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Bomba od 9,8 tona koju je ispustio transportni avion tipa C-130 ima eksplozivnu moć usporedivu s 11 tona TNT-a. Prvotno je smišljena za plašenje neprijatelja i raščišćavanje velikih površina.

Radi se o najvećoj nenuklearnoj bombi ikada korištenoj u borbi, naglasilo je američko zrakoplovstvo.


[13.04.2017. 21:17]
Sjedinjene Države u četvrtak su bacile masivni GBU-43, najveću nenuklearnu bombu koja su ikad iskoristile, na područje istočnog Afganistana u kojem se nalaze militanti Islamske države, objavila je američka vojska. 

Bio je to prvi put da je SAD upotrijebio bombu te veličine u sukobu. Ona je bačena iz zrakoplova MC-130 na okrug Achin u provinciji Nangarhar koja se nalazi u blizini granice s Pakistanom, otkrio je glasnogovornik Pentagona Adam Stump. 

Poznat i kao "majka svih bomba", GBU-43 je težak gotovo 10 tisuća kila, navođen je GPS sustavom, te je prvi put testiran u ožujku 2003., samo nekoliko dana prije početka rata u Iraku. 

Sigurnosna situacija u Afganistanu i dalje je neizvjesna. Brojne militantne skupine bore se za teritorij nakon više od 15 godina od američke invazije kojom je zbačena talibanska vlada. 

General John Nicholson, zapovjednik američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu, istaknuo je kako je bomba bačena na sustav spilja i bunkera u kojima su smješteni borci Islamske države u Afganistanu. Ne zna se koliku je štetu ona proizvela. 

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer svoje je svakodnevno obraćanje o aktualnim vijestima u četvrtak započeo informacijama o tom oružju, te je rekao kako je SAD "ciljao na sustave tunela i spilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području". 

Prošlog je tjedna u istom okrugu ubijen američki vojnik kojeg je pogodila bomba dok je provodio operaciju protiv Islamske države. 

"SAD ozbiljno shvaća borbu protiv IS-a, a kako bi porazili tu skupinu moramo im oduzeti operativni prostor, što smo i učinili", naglasio je Spicer. 

Otkrio je kako je bomba koju je opisao kao "veliko, moćno i precizno navođeno" oružje bačena u oko 19 sati po lokalnom vremenu, te da je SAD poduzeo sve potrebne mjere kako bi izbjegao stradanje civila i kolateralnu štetu. 

Američki dužnosnici prenose kako obavještajne informacije sugeriraju da su militanti Islamske države u Afganistanu smješteni većinom u Nangarharu i susjednoj provinciji Kunar. Američki dužnosnici procjenjuju da se u toj srednjoazijskoj državi nalazi oko 700 boraca Islamske države, dok Kabul smatra da ih je oko 1500. 

Protiv Islamske države bore se i afganistanski Talibani koji paralelno pokušavaju i zbaciti vladu u Kabulu koju podržava SAD.