Društvo

TRADCIONALNO OBRAĆANJE SVETOG OCA

Papa Franjo moli za nadu mladima bez posla i Europljanima u krizi

Papa Franjo povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa tradicionalno se obratio Urbi et Orbi s Trga sv. Petra, a predvodeći misno slavlje u zagrebačkoj katedrali kardinal Bozanić je upozorio na stvaranje ozračja nezadovoljstva u društvu.

Papa Franjo   FOTO:pixabay.com
Piše: Media Servis

Papa Franjo je još jednom podsjetio na žrtve u Siriji, krvave sukobe u Ukrajini, zaželio mir na Bliskom istoku i podršku onima koji rade za opće dobro u Latinskoj Americi, ali i osudio brojne žrtve jučerašnjeg napada u Alepu.

"Uskrsli pastir je suputnik svima koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu zbog oružanih sukoba, terorističkih napada, gladi i tiranskih režima. Prisilnim migrantima daje da susreću braću u svim podnebljima kako bi dijelili kruh i nadu na zajedničkom putu", rekao je Sveti Otac. Zatražio je uskrslog Isusa da udijeli nadu Europljanima u vrijeme krize i svima onima koji traže posao, posebice mladima te je blagoslov završio riječima:

"Gospodin je uistinu uskrsnuo kako je rekao. On koji je pobijedio tamu grijeha i smrti neka podari mir našim danima. Sretan Uskrs". Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić je predvodeći uskrsnu misu u zagrebačkoj katedrali zahvalio Isusu što je podnio najveću žrtvu u povijesti čovječanstva iz ljubavi prema nama, ali i poseban naglasak stavio na zluradost čije su žrtve obitelji, društva, pa i država.

"I društvo i država mogu biti žrtve zluradosti, onda kada se brojni postojeći problemi još više potenciraju do razine beznađa, a svako se rješenje omalovažava i unaprijed osuđuje na propast", istaknuo je zagrebački nadbiskub kardinal Bozanić. Osvrnuo se i na društvenu klimu, odnosno "stvaranje ozračja nezadovoljstva". Posebno je istaknuo Crkvu kao žrtvu zluradosti kojoj se spočitavaju sva dobra djela, a zamjera kada ukazuje na pogubne društvene procese koji dugoročno vode u propast kao i što se izuzima iz politiziranih procesa. ‘Uvijek se radujmo dobru. Slabosti će uvijek biti no ne smijemo ih potencirati jer ih onda se osnažujemo‘, rekao je Bozanić te upozorio:

"Zabrinjavajuće je kako se u posljednje vrijeme u javnosti gotovo programirano stvara ozračje nezadovoljstva u hrvatskom društvu. Uporno se traži ono što ne valja i to se često generalizira, prešućujući sve dobro i pozitivno". Istaknuo je i poziv pape Franje da prigrlimo milost Kristova uskrsnuća te na kraju pozvao sve vjernike da mole za žrtve ratova, za mir u svijetu, za one koji traže posao, bolesne i klonule te čestitao Uskrs svima koji slave.