Ostalo

E-VISITOR

Tijekom Uskrsa i produženog vikenda ostvareno 400 tisuća turističkih noćenja

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom blagdana Uskrsa i produženog vikenda, odnosno od 14. do 17. travnja, u Hrvatskoj je ostvareno 117.288 dolazaka i 399.921 noćenja. U usporedbi s Uskrsom i povezanim produženim vikendom prošle godine, riječ je visokom porastu u dolascima od 68 posto i 94 posto u noćenjima.

Turisti   FOTO:Marko Todorov / CROPIX
Piše: Media Servis

 „Rezultati za prvu polovicu travnja su odlični i vjerujemo da će se nastaviti i u ostatku mjeseca. Ove brojke pravi su pokazatelj da Hrvatska ima što ponuditi i izvan glavnog djela turističke godine, te da postaje sve prepoznatljivija kao cjelogodišnja destinacija. Prije samih uskršnjih blagdana, u travnju smo imali porast noćenja od oko 50 posto što je izniman rezultat posebice uzme li se u obzir da je travanj prvi mjesec u godini u kojem se ostvaruju višemilijunska noćenja. Vjerujem da će se ovakvi dobri rezultati nastaviti i kroz sljedeća dva mjeseca prije same ljetne sezone. Naime, nastavak rasta turističkog prometa u pred i posezoni iznimno je bitan za povećanje prihoda u turizmu i omogućavanje aktivnog poslovanja za sve turističke, ali i ostale djelatnosti koje se obavljaju popratno uz turizam koje aktivno doprinose povećanju konkurentnosti turizma, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Tijekom predmetnog razdoblja najviše je noćenja ostvareno u Istri (134 tisuće noćenja), Kvarneru (70 tisuća noćenja) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (57 tisuća noćenja). Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 47 tisuća noćenja, Zadarska s 23 tisuće noćenja, grad Zagreb s 20 tisuća noćenja, Šibensko-kninska s 14 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija s 9 tisuća noćenja.

Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji s oko 4 tisuće noćenja. Gledajući po destinacijama, najviše noćenja je ostvareno u Dubrovniku (44 tisuće noćenja), Poreču (28 tisuća noćenja) i Rovinju (26 tisuća noćenja), dok je po vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno u hotelima (235 tisuća noćenja), objektima u domaćinstvu (65 tisuća noćenja) i kampovima (48 tisuća noćenja).

Tijekom navedenog razdoblja najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (90 tisuća noćenja), Italije (41 tisuća noćenja), Austrije (41 tisuća noćenja), Francuske (16 tisuća noćenja) i Slovenije (15 tisuća noćenja), dok su domaći turisti ostvarili 46 tisuća noćenja.

Odlični rezultati turističkog prometa ostvareni tijekom produženog vikenda potvrđuju najave o vrlo uspješnom mjesecu travnju, koji će u usporedbi s lanjskim biti znatno bolji, odnosno tijekom kojeg se također očekuju dvoznamenkasti porasti turističkog prometa.