Književnost

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Noć knjige ove će godine trajati četiri dana

Pred nama je šesta po redu Noć knjige, koja će ove godine postati najdulja kulturna manifestacija u Hrvatskoj. Od petka pa do ponedjeljka, očekuje nas preko 1020 kulturnih programa i prodajnih akcija u sveukupno 234 mjesta i gradova diljem Hrvatske, s više od 500 sudionika.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Više nam je rekla Dobrila Zvonarek iz organizacijskog odbora"Dva su važna datuma, Dan hrvatske knjige 22.travnja i Međunarodni dan knjige autorskih prava koji je 23. travnja. Sveukupno 96 sati posvećenih knjizi, čitanju i čitatelju". Noć knjige ove je godine iznimno produljena i zbog proljetnih praznika, koji završavaju u ponedjeljak. Na ovaj način i školarci će prvi dan povratka u školu provesti s knjigom u ruci:

"Nismo željeli da vikend spriječi u sudjelovanju u manifestaciji. Udarni dan nam je petak 21. travnja, a zahvaljujući produljenoj Noći knjiga, školarci će u moći i u ponedjeljak 24. travnja posjetiti manifestaciju."Iako u Hrvatskoj iz godine u godinu broj knjižara opada, u ovu se manifestaciju svake godine uključuje sve veći broj njih, rekao nam je član odbora Nenad Bartolčić. Na ovaj način vraća se fokus na knjigu i čitanje, a ljude dovodi u prostore u kojima je knjiga i više nego dobrodošla, kaže Bartolčić:

"Kako bi ljude potaknuli na kupovinu knjiga. U noći knjige, knjižare, antikvarijati i ostali daju velike popusti jer koliko god se trudili oko poticanja čitanja bez proizvodnje knjiga vi gubite onu inicijalnu bazu". U bogatom programu čekaju nas i razne privlačne akcije, rekla nam je Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba:

"Kao i svake godine velik broj knjižnica će nuditi besplatan upis, oprost zakasnina, rasprodaja otpisanih naslova po povoljnim cijenama. To se ne odnosi na sve knjižnice." Novost ovogodišnjeg programa zove se Putuj s knjigom, a čast da ga predstavi dobila je Sanja Vučković, predsjednica Udruge za zaštitu prava nakladnika:

"S knjigom će se putovati u vlakovima hrvatskih željeznica, prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice, emitirat će se audio priča zvučne knjige za djecu. To je jedan sjajan program i omogućit će putnicima na mjestima u javnom prijevozu da slučaju audio knjige i da se na taj način popularizira knjiga". Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara ponosan je što su model ove manifestacije preuzele i neke druge države:

"Već pet godina po našem modelu i u Sloveniji i u Crnoj Gori, ove godine nam se pridružila i BiH. To je vjerojatno jedan od rijetkih programa koji se zajednički odvija na cijelom teritoriju."U Zagrebu nas očekuje 250 programa, o kojima više informacija možemo pronaći na službenim web stranicama manifestacije. Tamo nas očekuje i foto natječaj Bilo kuda, čitaj svuda, na koji nas je pozvao Nenad Bartolčić:

"Animirat ćemo knjigoljupce gdje god se našli s knjigom i gdje god je čitali da to fotografiraju i putem aplikacije šalju fotografije i bit će glasovanje publike."Autori najboljih fotografija bit će nagrađeni slatkim poklon paketima i knjigama. Noć knjige i ove godine neće proći bez humanitarne dimenzije, o kojoj nam je više rekla Vanja Štalec Obradović:

"Nakladnici su ove godine donirali slikovnice, materijale za učenje hrvatskog jezika, knjige, udžbenike, djeci koja se nalaze u prihvatilištima za tražitelje azila Porin u Zagrebu i Kutinu, tamo će se također obilježiti Noć knjige. Vrijedni volonteri su pripremili razne programe za rad s tom djecom". Svečano otvorenje manifestacije održat će se u petak Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a kreće točno u podne. Više informacija o lokacijama i događanjima nalazi se na web stranicama Noći knjige.